Onsdag morgen fortalte en anonym kilde i det tyrkiske statsapparatet til Bloomberg at tyrkiske tropper har startet kryssingen av grensen i det nordøstlige Syria for å tvinge kurdiske styrker bort fra grensen, skriver Bloomberg.

Ved 15-tiden onsdag bekrefter presidenten at operasjonen har startet mot kurdiske militser. Operasjonen har han gitt navnet «Fredens vår».

– Målet vårt er å ødelegge terrorkorridoren som prøver å bli etablert på vår sørlige grense og å bringe fred til regionen, skriver han.

Kilden opplyste til Bloomberg om at en liten gruppe med tyrkiske soldater krysset grensen onsdag morgen nær Tell Abyad og Ras Al-Ayn – to grensebyer mellom landene. Gruppen skal klargjøre en større offensiv over grensen, ifølge den amerikanske avisen.

VG meldte imidlertid at tyrkiske soldater står klare på grensen, men at selve grensen ikke er krysset.

– Rapportene om at operasjonen allerede er i gang er misvisende. Operasjonen er nært forestående, og det vil komme en uttalelse snart, sier en sentralt plassert rådgiver ved det tyrkiske presidentkontoret til VG.

Tyrkia startet onsdag ettermiddag operasjonen «Fredens vår». Her stiger røyk opp etter bombardement av byen Ras al-Ayn, nordøst i Syria.
Tyrkia startet onsdag ettermiddag operasjonen «Fredens vår». Her stiger røyk opp etter bombardement av byen Ras al-Ayn, nordøst i Syria. (Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/NTB scanpix)

De kurdiske styrkene har samarbeidet med USA i kampen mot IS, men i en telefonsamtale mellom Donald Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal den amerikanske presidenten ha sagt at de ikke ville stå i veien for Tyrkia, ifølge Bloomberg.

Onsdag fyrte den amerikanske presidenten av en rekke Twitter-meldinger om situasjonen i Midtøsten. Han skriver at USA aldri skulle gått inn i Midtøsten, og at det var den dårligste avgjørelsen i landets historie.

Mandag trakk amerikanske tropper seg bort fra to poster nær grensen, melder The New York Times.

I et intervju med den amerikanske avisen onsdag varslet en kommandør i den kurdiske militsen at de vil forsvare seg mot Tyrkia hvis de krysset grensen. Også Bloomberg skriver at kurdiske styrker vil forsvare seg mot Tyrkia.

Den kurdiske militsen består stort sett av krigere fra den kurdiske YPG-krigere, en gruppering som Tyrkia ser på som terrorister på grunn av tette bånd til kurdere på tyrkisk side av grensen, ifølge Reuters. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.