I likhet med Norges utenriksminister Børge Brende (H) er det mange i Europa som ønsker seg et Frankrike som står sterkt for europeisk samarbeid og fellesskap.

EU-kommisjonens formann Jean-Claude Juncker har ikke uventet ønsket EU-vennlige Macron hell og lykke i neste valgrunde, 7. mai. EUs utenrikssjef Federica Mogherini kaller støtten til Macron sin generasjons håp og framtid.

– Som patriot og europeer vil jeg gi min stemme til Emmanuel Macron 7. mai. Frankrike må forbli europeisk, skriver EU-kommisjonens brexit-sjefforhandler Michel Barnier.

Mye jubel

En talsmann for Tysklands statsminister Angela Merkel tvitrer i samme retning.

– Det er bra at Emmanuel Macron har suksess med sin kurs mot et sterkt EU og en sosial markedsøkonomi, skriver Steffen Seibert.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen slutter seg til gratulantene.

– Til lykke Emmanuel Macron. Vi bør vente på det endelige resultat, men Europa har bruk for et åpensinnet og reformorientert Frankrike. Hell og lykke, skriver han på Twitter.

Heia Le Pen

Nederlands Geert Wilders, leder for det islam- og EU-kritiske Frihetspartiet, tilhører dem som heier på Marine Le Pen, og sier hennes avansement til neste valgrunde er en god dag for franske patrioter.

– Jeg har akkurat sendt henne mine dypeste lykkønskninger. Nå på vei mot en avgjørende andre runde. Jeg krysser fingre for president Le Pen, skriver Wilders.

Tidligere leder for nasjonalistiske UKIP i Storbritannia, Nigel Farage, langer ut mot søndagens vinner og sier Macrons seierstale var intetsigende nonsens.

– Bortsett fra å støtte status quo har han ikke noe, sier Farage.

Leder for det østerrikske ytterliggående høyrepartiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, hyller Le Pen på Facebook.

– Varme gratulasjoner til min politiske partner Marine Le Pen, som har oppnådd historisk suksess, skriver Strache.

Tydelig

Ingen av de klare høyre eller venstrekandidatene nådde opp. Tidligere finansminister i Storbritannia og EU-tilhenger George Osborne mener det er en styrke:

– Gratulerer til min venn Emmanuel Macron. Bevis på at du kan vinne fra sentrum. Endelig mulighet for lederskapet Frankrike trenger, tvitrer Osborne.

Utenriksminister Brende har understreket at et sterkt og samlet Europa er viktig for felles løsninger i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

– Macron og Le Pen gir helt ulike svar på disse utfordringene. Frankrike står overfor to tydelige alternativer. Det er nå opp til franske velgere å avgjøre, sier Brende.(Vilkår)

Se trailer: «Underverden»
Rasende hevner. Said (Dar Salim) begir seg fra toppleiligheten på Islands brygge i København til mer loslitte kvartaler i Albertslund for å hevne drapet på broren.
01:54
Publisert: