På en bistro i Paris inntar en 40 år gammel arkitekt, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, dagens lunsj. Årets valg er første gang i hans voksne liv en stemme virkelig kan bety noe, mener han.

– Det er et helt åpent valg. Det er første gang siden François Mitterrand at vi faktisk kan skape politisk historie. Men alt kan skje, det er veldig skremmende, sier arkitekten til NTB.

Han vil gi sin stemme til Jean-Luc Mélenchon på ytre venstre.

– Vi trenger en ny politisk debatt i Europa. I dag eksisterer den ikke. Mélenchon er den eneste som kan få til dette, forklarer han.

Tett i teten

Med fire kandidater som alle kan vinne, er det franske presidentvalget det mest nervepirrende på flere tiår. Hver på sin måte har kandidatene i teten alle egenskaper som gjør at de vekker både vemmelse og begeistring blant velgerne.

Blir det konservative François Fillon og Marine Le Pen på ytre høyre som går videre til annen valgomgang, er 40-åringen redd mange Mélenchon-tilhengere vil la være å stemme.

– Men det vil ikke jeg. Det er viktig å blokkere Le Pen, sier han.

Ifølge målingene ligger Le Pen godt an til å gå videre. I snitt får hun en oppslutning på rundt 22,5 prosent. Utfordreren ser til å bli sentrumskandidaten Emmanuel Macron, som nå ligger øverst med rundt 24 prosent.

Men avstanden ned til Mélenchon og Fillon er ikke stor. Begge får rundt 19 prosent av stemmene. Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved UiO, mener det er for tett mellom de fire til å utpeke noen klar favoritt.

– Spørsmålet er hvor mange som stemmer annerledes enn de har sagt at de kommer til å stemme, sier Malnes til NTB.

Sårbar Macron

Malnes mener Macron er spesielt sårbar. Grunnen er at han ikke har noe partiapparat i ryggen. Macron har tidligere vært medlem i Sosialistpartiet, og han var næringsminister fra 2014 til 2016, men så trakk han seg ut og startet en egen énmannsbevegelse.

– Han er en kandidat uten organisatorisk forankring i det franske samfunnet, sier Malnes.

Han tror samtidig at Fillon kan få flere velgere enn det målingene viser.

– Skandalene har svekket ham kraftig, men han er kandidat for et parti som er veletablert. Velgere som kanskje ikke har hatt særlig lyst til å si at de vil stemme på han, kan komme til å gjøre det likevel.

Siktet for falske jobber

Fillon har klort seg fast som nummer tre på gallupen, til tross for at han tidligere i år ble bedragerisiktet etter avsløringer om at kona Penelope og to av parets barn skal ha blitt lønnet med offentlige penger uten at de i realiteten utførte arbeid for ham.

Samtidig har Mélenchon skutt opp som en rakett. Det har skjedd på bekostning av Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon, som nå regnes som sjanseløs.

Hamon-velgere som NTB har snakket med, forteller at de er usikre på hva de vil gjøre hvis det blir Fillon og Le Pen som går videre.

– Nei, da stemmer jeg nok ikke. Jeg orker ikke tanken på noen av dem, sier en eldre kvinne.

– Hva, du må jo stemme for å holde Le Pen unna, protesterer en venninne.

Første valgomgang går av stabelen søndag. De to med flest stemmer går videre til en siste valgrunde 7. mai.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: