–Det store spørsmålet foran valget er, vil franske velgere stemme rasjonelt? Hvis svaret er ja, er François Fillon det åpenbare valget, sier Franck Orban, franskmann og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Emmanuel Macron dannet En Marche!
Emmanuel Macron dannet En Marche! (Foto: Pool/Reuters/NTB Scanpix)
 Jean-Luc Mélenchon leder for Det opprørske Frankrike
 Jean-Luc Mélenchon leder for Det opprørske Frankrike (Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB Scanpix)
Marine Le Pen (48), partileder i Nasjonal Front.
Marine Le Pen (48), partileder i Nasjonal Front. (Foto: Kamil Zihnioglu/AP/NTB Scanpix)

Styring eller kaos?

Skandaliserte Fillon fra de konservative Republikanerne var lenge storfavoritten til å vinne presidentvalget, inntil «Penelopegate» nesten torpederte hans kandidatur.

I slutten av januar kom avsløringen om at Fillon skal ha betalt lønn til sin kone Penelope og sine barn med offentlige midler, for arbeid som aldri ble utført. Politiet gjennomførte razziaer mot hans hjem og kontor, og Fillon er nå under formell etterforskning, mistenkt blant annet for grov svindel, misbruk av offentlige midler og forfalskning av dokumenter.

Tross massive krav om å trekke seg, har Fillon nektet å gi seg, og han blånekter også for å ha gjort noe galt eller ulovlig. De siste ukene har han steget jevnt og trutt på meningsmålingene.

– Fillon er den eneste kandidaten som kan garantere flertall i nasjonalforsamlingen. Han kan garantere handlekraft, ikke handlingslammelse, sier Franck Orban, ekspert på fransk politikk.  
– Fillon er den eneste kandidaten som kan garantere flertall i nasjonalforsamlingen. Han kan garantere handlekraft, ikke handlingslammelse, sier Franck Orban, ekspert på fransk politikk.  

Orban sier Fillon har særlig ett godt argument til velgerne:

– Fillon er den eneste kandidaten som kan garantere flertall i nasjonalforsamlingen. Han kan garantere handlekraft, ikke handlingslammelse, sier Orban.

Flere franske valg

I to omganger i juni, den 11. og 18., avholdes det valg til nasjonalforsamlingen i Frankrike. Fillon og Republikanerne er nærmest sikret flertall, gjennom allerede avtalte allianser.

– Fillon er den eneste som kan sikre flertall i nasjonalforsamlingen. Han har det apparatet som trengs, sier Anje Müller Gjesdal, postdoktor ved NHH.

– Fillon er den eneste som kan sikre flertall i nasjonalforsamlingen. Han har det apparatet som trengs, sier Anje Müller Gjesdal, postdoktor ved NHH.
– Fillon er den eneste som kan sikre flertall i nasjonalforsamlingen. Han har det apparatet som trengs, sier Anje Müller Gjesdal, postdoktor ved NHH. (Foto: Marit Hommedal)

Orban fremholder at hverken Le Pen eller Mélenchon har noen som helst sjanse til et slikt flertall. Fordi ingen andre partier vil samarbeide med noen av de to ytterpartiene, som heller ikke vil samarbeide med hverandre.

Uavhengige Macron har ikke noe partiapparat i ryggen, og han vil sannsynligvis også slite i dette valget.

Orban sier det selvsagt er mulig å se for seg en situasjon med en president uten parlamentarisk støtte, men at dette vil hemme nødvendige reformer og gi politisk stillstand.

– Uansett hva galt Fillon har gjort kan man de for seg at mange skuffede velgere likevel vil stemme på ham for å få noe gjort, sier Orban.

Politisk og moralsk krise

Fransk politikk har opp gjennom årene vært rammet av en rekke kriser, men at dette tilsynelatende bare har prellet av på toppolitikerne. De seneste årene har både tidligere president Nicolas Sarkozy og tidligere statsminister Alain Juppé vært innblandet og dømt for ulovlig partifinansiering.

Både Orban og Gjesdal peker på at «Penelopegate» har rammet Fillon så hardt fordi han har profilert seg som en god katolikk med høy moral og etikk.

– Det spiller også en stor rolle at det i Fillons tilfelle dreier seg om personlig vinning, ikke for partiet, sier Gjesdal.

Orban mener det også har skjedd en endring i fransk politikk og samfunnsliv, der velgerne ikke lenger finner seg i ukultur og snusk.

– Det er blitt mer moralisering i politikken. Det er nå nulltoleranse for misbruk, blant annet i forhold til penger og nepotisme, sier Orban.

Systemkrise og sinne

Orban sier fransk politikk er preget av en systemkrise, og at det er mye sinne ute og politikerforakt ute og går blant velgerne. Han sier den tradisjonelle høyre-venstreaksen har mistet mye av sin betydning, og at kampen nå står mellom to nye hovedretninger, et åpent og et lukket:

* Systembærerne, som vil reformere innenfra, som støtter EU og globalisering, representert ved Fillon og Macron.

* Systembryterne, som fanger opp misnøye og er sinte på systemet og vil rive det opp med røttene, som er kritiske til EU, Nato og globalisering, representert ved Le Pen og Mélenchon.

– Det er store etablerte partiene som rammes hardest av denne fragmenteringen, sier Orban, og viser særlig til sittende president François Hollandes Sosialistparti som ligger an til å bli nærmest utradert med godt under ti prosent av stemmene.

Fillon og Le Pen?

Meningsmålingene antyder at Le Pen og Macron kan ha funnet toppformen litt for tidlig, mens Mélenchon og Fillon er på vei opp.

Målingene viser også at Macron har de desidert minst trofaste velgerne, mens Mélenchons tak for maksoppslutning ligger på rundt tyve prosent. Det kan åpne for Le Pen og Fillon i andre og avgjørende valgomgang.

– Fillon og Le Pen har de mest trofaste velgerne, sier Gjesdal.

Skulle det skje kan veien igjen ligge åpen for Fillon, og et sensasjonelt comeback.

– Mange overvurderer Le Pen, sier Orban.

– Det er veldig lite sannsynlig at Le Pen kan vinne andre valgomgang, sier Gjesdal.

Men ingen av de to ekspertene tør være brennsikre på noe som helst, om rasjonaliteten eller raseriet bestemmer på valgdagen.

– Det er egentlig helt umulig å spå. Kurvene nærmer seg hverandre, og alle fire kandidatene ligger innenfor feilmarginen, sier Franck Orban.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.