Onsdag møtes presidentkandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen til det mange beskriver som den avgjørende tv-duellen før velgerne går til urnene på søndag.

Frankrike-ekspert og utenrikspolitisk forsker Pernille Rieker mener det blir spennende, men at mye allerede er avgjort.

1 Hvem vinner valget?

– Det er egentlig farlig å si noe om på forhånd. Men sett i lys av resultatene i første valgomgang og meningsmålingene kommer nok Macron til å vinne. I motsetning til ved brexit og ved valget av Trump så har meningsmålingene denne gangen vist seg å stemme veldig bra. Men det er klart, endringer kan fremdeles skje de siste dagene.

2 Hvordan blir valgkampen nå de siste dagene?

– Den blir tøff, slik den allerede er. Macron er Le Pens ønskede motstander, der hun kan hamre løs på ham og få ham til å fremstå som en representant for det bestående, selv om hans bevegelse er nyetablert og uavhengig.

3 Hvilke er Le Pens beste saker i valgkampen?

– Hun kjører på med anti-establishment, anti-EU, antiglobalisering og anti multikultur. Hun fremstiller Macron blant annet som en sikkerhetstrussel.

4 Hvilke er Macrons beste saker i valgkampen?

– Han profilerer det liberale prosjektet med sosialliberale verdier. Han er sterkt proeuropeisk, og i Frankrike står oppslutningen om EU fremdeles overraskende sterkt – i motsetning til det mange tror. Han fremstår også som en kandidat som vil bygge broer og allianser etter parlamentsvalget i sommer.

5 Er det tilfeldigheter og griseflaks som gjør at Macron vinner?

– Macron har hatt flaks, ingen tvil om det. Først valgte de konservative Republikanerne overraskende François Fillon, som ligger langt til høyre, til sin kandidat. Så klarte ikke venstresiden å finne en samlende kandidat. Til slutt kom skandalene rundt Fillons økonomi, som sannsynligvis kostet ham presidentembetet. Da lå veien åpen for en sentrumskandidat som Macron. Men det er ikke bare flaks. Han har også vært dyktig, og han har klart å komme frem med noe som fremstår som nytt og friskt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: