Den lille kystbyen Honfleur i Normandie er et Frankrike i miniatyr: Her vant sentrumskandidaten Emmanuel Macron knepent foran Nasjonal front-leder Marine Le Pen i første runde, med ytre venstre-leder Jean-Luc Mélenchon og konservative François Fillon like bak.

Søndag står det avgjørende slaget mellom Macron og Le Pen. Men mange franskmenn vil ikke ha noen av dem. Hvordan det tøffe oppgjøret mellom de to på direktesendt TV onsdag kveld vil slå ut på valgdeltakelsen, er foreløpig uklart.

Stemmer blankt

Foran den gamle kirken i Honfleur, med røtter tilbake i vikingtida, selger Alexandre Roussel unna grønnsaker fra eget småbruk i høyt tempo. Over disken går praten med kundene – særlig om politikk.

– I år stemmer jeg blankt. Verken Macron eller Le Pen har noen visjon for landbruket. Småbrukere som meg blir skjøvet ut, sier Roussel til NTB.

Claude Blot, som akkurat har kjøpt seg et biodynamisk kålhode, nikker enig.

– Ingen av de to får min stemme, sier han. Blot stemte på Mélenchon i første valgomgang.

-Protest

Også i Paris sier mange til NTB at de kommer til å sitte hjemme eller stemme blankt i andre runde.

– Jeg skal ikke stemme. Men det er ikke fordi jeg ikke gidder. Det er en protest, sier Anaïs Bouchard til NTB. Mandag gikk hun i 1. mai-toget i Paris under parolen «Nei til Macron, nei til Le Pen».

Meningsmålinger fra IFOP viser at tallet på dem som sier de ikke vil stemme, nå ligger på 27 prosent. Årets valg nærmer seg dermed rekorden fra 1969 med 31,1 prosent hjemmesittere. Også den gangen kjempet to kandidater fra høyresiden om presidentvervet.

I første valgrunde var det 20 prosent som ikke stemte.

Også på Twitter står slaget mellom kampanjer som #JeVoteMacron (Jeg stemmer Macron) og #SansMoiLe7mai (Uten meg 7. mai).

Problem for Macron

Årets valg ser dermed ikke ut til å bli noen gjentakelse av 2002-valget, da franskmenn holdt seg for nesa og stemte på konservative Jacques Chirac for å holde Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, unna presidentpalasset.

– Dersom mange lar være å stemme, er det et klart tegn. Det vil bli vanskelig for Macron å få et klart politisk mandat, sier analytiker Sylvain Brouard ved prestisjeinstituttet Sciences Po til NTB.

Macron leder på målingene med rundt 59 prosent over Le Pens 41 prosent, men forspranget har krympet de siste dagene. Mange tviler på om han vil klare å kurere misnøyen i et Frankrike på kokepunktet.

– Macron er svak. Men kanskje det er bedre å stemme på ham for å holde Le Pen unna, jeg vet ikke, sier president Ana Azaria i kvinneorganisasjonen Egalité.

Frir til velgerne

Hva velgerne til Mélenchon og Fillon vil gjøre, er det store spørsmålet.

Begge fikk om lag sju millioner stemmer i første runde, og både Macron og Le Pen har gjort sitt ytterste for å fri til begge gruppene. Blant annet sier Le Pen i et intervju med avisa Sud Ouest at hun vil utsette planene med å forlate euroen, i håp om å tiltrekke seg flere velgere.

Fillon har bedt sine velgere stemme på Macron, mens Mélenchon ikke har villet gi noen råd. Men i en ny måling sier to av tre Mélenchon-tilhengere at de vil stemme blankt eller sitte hjemme. I underkant av 35 prosent vil stemme på Macron.

Av Fillons velgere går 42 prosent til Macron, 27 prosent til Le Pen, mens 31 prosent blir hjemme, ifølge den siste målingen fra OpinionWay.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.