Venstrekandidaten og kommunisten Jean-Luc Mélenchon (65) har overraskende stormet frem på meningsmålingene de siste ukene. Selv om oppslutningen nå har flatet ut, er det ingen som tør avskrive Mélenchon helt foran presidentvalget på søndag. 

Transatlantisk samarbeid

Nå viser det seg at Mélenchon og den amerikanske venstrekandidaten Bernie Sanders (75) samarbeider. Selv om Mélenchon står mye lenger til venstre enn Sanders politisk, har de også mye felles; de er overraskelseskandidatene som kom inn fra venstre og satte preg på valgkampene i sine hjemland.

Senator Bernie Sanders under en tale i Miami denne uken.
Senator Bernie Sanders under en tale i Miami denne uken. (Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Sentralt i samarbeidet mellom Sanders og Mélenchon står Mélenchons kommunikasjonssjef Sophia Chikirou (37).

Sophia Chikirou, kommunikasjonssjef for Jean-Luc Mélenchon.
Sophia Chikirou, kommunikasjonssjef for Jean-Luc Mélenchon. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/NTB scanpix)

Bloomberg beskriver Chikirou som Mélenchons hemmelige utsendte til USA under nominasjonsvalget som Sanders i fjor kontroversielt tapte mot Hillary Clinton.

Setter fortsatt penger på fransk valgsjokk

Lærte av Sanders

Chikirou hang på Sanders valgkamptog som frivillig på kryss og tvers av USA fra mars til juni i fjor. Hun drev aktiv valgkamp for Sanders, og var med på å banke på velgernes dører ikledd t-skjorten «Join the Political Revolution Today».

Erfaringene fra USA delte hun fortløpende på sin blogg på Tumblr. Mye av kunnskapen tok hun også med seg hjem til Frankrike.

Chikirou lærte blant annet å stable på bena en effektiv valgkamp med et magert budsjett. En liten hær av frivillige gratisarbeidere, utstrakt bruk av sosiale medier og bruk av det aller siste innen teknologi. Blant annet hologrammer av Mélenchon og hans taler over hele Frankrike.

– Mélenchon har mye til felles med Sanders, og også med Podemos, sa Chikirou til radiostasjonen Europe 1 i januar, og viste til det nye spanske venstrepopulistiske partiet som kjører en lignende strategi.

– Sanders stolte på at folket skulle drive valgkamp, og det betydde mobilisering gjennom sosiale medier. Det er hva vi i hovedsak lærte fra ham, ifølge Chikirou.

Når neppe helt opp

Men selv om Mélenchon har overrasket og kjørt en meget effektiv valgkamp, tviler de fleste ekspertene på at han når helt opp.

– Tyve prosent er et naturlig tak for Mélenchon. Det blir svært vanskelig for ham å få flere stemmer som han trenger, sier Franck Orban, franskmann og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Men han påpeker at alt fortsatt er åpent foran første valgomgang, og at alle de fire ledende kandidatene her har en sjanse.

Mélenchons sjanser hvis han skulle gå videre til andre og avgjørende valgomgang 7. mai er derimot dårligere. Men hvis han kommer opp mot høyrepopulisten Marine Le Pen er det ingen som tør spå sikkert utfallet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.