Den siste måneden har Emmanuel Macron (39) og hans uavhengige parti «En Marché!» seilt opp som favoritten til å bli Frankrikes neste president.

Det er et scenario som ville vært nærmest utenkelig for bare få måneder siden. 

Men overraskende valgresultater i primærvalgene i det sosialistiske partiet og det republikanske partiet – og problemer for den tidligere favoritten François Fillon – har åpnet for Macrons fremmarsj.

Markedet roer seg

Uroen for Frankrikes økonomiske fremtid i markedene er begrenset i forkant av landets presidentvalg til våren.

Forbrukertilliten i Frankrike er den høyeste på ti år – den har ikke vært høyere siden før den globale finanskrisen slo inn. I tillegg til dette snudde fryktbarometeret i den franske økonomien rett ned forrige uke, og renten på fransk statsgjeld har falt til det laveste nivået på nærmere en måned.

Det skjedde etter at den uavhengige presidentkandidaten François Bayrou onsdag valgte å trekke sitt kandidatur og samtidig oppfordret tilhengerne sine til å støtte Macron i vårens presidentvalg.

Det er sjansene til Marine Le Pen fra Nasjonal Front som skaper usikkerhet. Hun har blant annet lovet å holde en folkeavstemning om fortsatt fransk EU-medlemskap. Dersom hun skulle vinne – og Frankrike skulle stemme for å forlate EU – er det regnet som lite sannsynlig at eurosamarbeidet vil overleve.

– Finansmarkedene skiller ikke så mye mellom Fillon og Macron. Begge sees på som anti-Le Pen-kandidater og dermed pro-EU og pro-euro, sier Nordeas fremste ekspert på Europa-økonomi, Holger Sandte, til DN.

Le Pen-duell

I fransk politikk stemmes det først over alle partiene før de to partiene med flest stemmer møtes i siste valgrunde der vinneren får makten i landet.

Nasjonal Fronts Marine Le Pen ligger an til å få flest stemmer i den første valgrunden, men er levnet liten sjanse i den avgjørende andre valgrunden.

Det var egentlig republikaneren og tidligere statsministeren François Fillon som var favoritten til å møte og slå Le Pen i valget. Men en etterforskning rundt potensielt ulovlig utbetaling av statlige lønninger til hans familiemedlemmer, som dominerer mediebildet i landet, har ført til at Fillon har falt tilbake på meningsmålinger.

Sosialistenes kandidat er Benoît Hamon, som er tidligere utdannelsesminister under den sittende, svært upopulære presidenten François Hollande.

– Macron er den kandidaten som har størst sjanse mot Le Pen. Både republikanernes og sosialistenes kandidater vil få mange til å sitte hjemme, sier professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo. Han følger fransk politikk tett, og trodde heller ikke på Macrons sjanser bare noen måneder tilbake.

Fortsatt kamp

Selv om Macron ventes å slå Le Pen om han kommer til andre runde i presidentvalget, oppstår det likevel problemer når et uavhengig parti skal danne regjering i Frankrike.

– Jeg tror ikke dette kan fungere. Hvis Macron blir valgt, hvordan skal han regjere? Det er et fenomen som er uhørt i Frankrike, sier den franske historieprofessoren George Chabert ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Raino Malnes trekker også frem dette som en utfordring for Macron dersom han skulle bli valgt. Chabert tror franske velgere vil innse dette og holder fortsatt en knapp på Fillon. 

– Macron har mediene og mange i de store byene med seg, men jeg tviler på at det vil utgjøre et flertall mot Fillon. Med mindre det kommer et kraftig bombardement av Fillon fra det franske rettsvesenet, sier Chabert.

Men noe Trump-effekt for Le Pen tror han ikke på.

– Jeg tror ikke Le Pen vil vinne, konkluderer Chabert. 

Malnes er noe mer usikker. 

– Det skal forferdelig mye til for Le Pen å vinne. Men franske velgere kan altså finne på å gjøre det utroligste, så man skal aldri si aldri, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skjer Oscar-tabben
Mens folkene bak filmmusikalen "La La Land" var i gang med takketalen for beste film-Oscar, fikk de vite at den egentlige vinneren var "Moonlight".
02:25
Publisert: