«Total og fullstendig adskillelse. Han vil ikke være involvert i businessen», sa Alan Garten, sjefjurist i Trump Organization, Donald Trumps holdingselskap, til avisen The Wall Street Journal (WSJ) og flere andre medier under valgkampen.

Garten understreket at skillet skulle gjøres så skarpt at ingen i det hele tatt skulle kunne mistenke at Trump blander presidentrollen og hans mangslungne forretningsvirksomhet.

Trump selv var noe mer diffus overfor WSJ i sommer:

– Jeg vil gjøre hva som helst som beroliger folk. Det er veldig enkelt.

Trump sa også at han vurderte å legge alle sine forretninger inn i en stiftelse, og at hans barn ville forvalte denne stiftelsen og drive businessen. Men som hans barn er de langt unna å være såkalte uavhengige forvaltere, og Trump er dermed omtrent like langt.

Tidligere presidenter har typisk lagt sine verdier inn i en såkalt «blind trust», en stiftelse som forvaltes av en uavhengig tredjepart. Men dette har i hovedsak dreid seg om aksjer og obligasjoner, sovende aktiva som ikke krever en aktiv forvaltning slik Trumps forretningsimperium gjør.

Ikke lenger så sikker

Etter at Trump vant valget er ting mer uklare, og Trump holder alle muligheter åpne.

Under et møte med ledelsen i The New York Times (NYT) denne uken understreket Trump at han i prinsippet kan gjøre som han vil, og at han ikke har noen som helst planer om å selge unna sine selskaper, slik enkelte har tatt til orde for slik at interessekonflikter unngås.

– Loven er fullstendig på min side. Presidenten kan ikke ha interessekonflikter, sa Trump til NYT.

Trump sa også at han utmerket godt kunne være både president og drive forretningene samtidig.

Trump har loven på sin side. Presidenten er direkte valgt og svarer kun for folket som har valgt ham. Da den amerikanske grunnloven med sine grunnlovstillegg ble laget anså man presidentens jobb som så viktig og omfattende at embetet ble unntatt alle lover om ulovlige interessekonflikter som gjelder andre politikere og embetsmenn.

Den gang lovene ble laget var presidentene ofte store jordeiere, og saker vedrørende landbruk, eiendom og slaveri var typiske interessekonflikter der alle andre enn presidenten ville blitt berørt.

– Det er ingenting som forhindrer ham. Det vil enkelt og greit ikke være et lovbrudd, sier Don Fox, tidligere sjefjurist og fungerende direktør ved Office of Government Ethics (OGE) i Washington til magasinet Time.

«Endeløse» interessekonflikter

Richard Painter, tidligere president George W. Bush' etikkjurist, sier til WSJ at selv om Trump holder seg innenfor loven, vil interessekonfliktene være «endeløse».

I Kongressen er det også bekymring, også i Trumps eget parti. Republikaneren Justin Amash fra Michigan minner om Trumps vedvarende og knallharde kritikk i valgkampen av utenlandske donasjoner til Hillary Clintons stiftelse.

«Hvis du har kontrakter med utenlandske stater, er det absolutt et stort problem også», skriver Amash på Twitter.

Trumps talsmann Jason Miller vil ikke si hvordan Trump vil organisere sin forretningsvirksomhet. Han sier til WSJ at dette er noe hans advokater nå vurderer.

Protester allerede

Spørsmålet om interessekonflikter har alt kommet opp en rekke ganger etter valget:

  • Trump har profilert sine eiendommer og varemerket «Trump» ved å ta imot Japans statsminister i Trump Tower.
  • Møter og intervjuer med kandidater til regjeringen og administrasjonen er holdt ved en Trump-resort i New Jersey.
  • Trump tok opp problematikken rundt vindmøller ved hans golfanlegg i Skottland med den britiske politikeren Nigel Farage. Trump har tapt en rettssak mot vindmøllene.
  • Trump har snakket med 29 stats- og regjeringssjefer som er bekreftet etter valget. Trump har forretningsinteresser i åtte av disse landene.
  • Trump har hatt møter med det indiske selskapet som har bygget Trump Towers i India, og som betaler Trump for bruk av navnet.
  • Trumps forretningspartner i Argentina og Uruguay, Felipe Yaryura, deltok i telefonsamtalen mellom Trump og Argentinas president Mauricio Macri.

Trumps tre eldste barn og svigersønnen Jared Kushner sitter også i Trumps overgangsteam, og det er ventet at særlig datteren Ivanka og hennes ektemann Kushner vil bli viktige rådgivere for Trump. Loven forhindrer Trump å utnevne familiemedlemmer til formelle toppstillinger, men ifølge amerikanske medier mener Trump og hans advokater at Kushner ikke omfattes av denne loven.

Trump har også foreslått at Kushner blir amerikansk fredsmegler i Midtøsten.(Vilkår)

Gasellevinner i Rogaland: – Vi valgte rett fra havets ressurser
Norwegian Pharma satset på fiskeolje.
00:44
Publisert: