Det demokratiske partiet støtter initiativet fra De grønnes presidentkandidat Jill Stein om at det blir foretatt omtelling av valgstemmene i Wisconsin.

Donald J. Trump slo Clinton med kun 27.000 stemmer i delstaten. For at Clinton skulle fått flere valgmenn enn Trump, måtte hun i tillegg til Wisconsin også ha vunnet Michigan og Pennsylvania. 

Stein har begrunnet kravet om omtelling med rapporter fra dataeksperter og jurister om mistanke om at dataangrep kan ha påvirket valgresultat i de tre delstatene, skriver The Washington Post.

Gjennom helgen har Donald J. Trump gjentatte ganger gitt uttrykk for hva han synes om at det kan gå mot omtelling. Han har blant annet beskrevet initiativet fra Stein som en «svindel», og kaller demokratene for «demoraliserte».

– Bønnfalt om å undersøke påstander

Clintons jurist, Marc Elias, skrev i et innlegg på nettstedet Medium at Clinton-kampanjen hadde mottatt «hundrevis av beskjeder, e-poster og telefoner som bønnfalt dem til å gjøre noe – hva som helst – for å undersøke påstander om at resultatene var hacket og endret på et vis til Clintons ulempe».

Elias trakk spesielt frem Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, hvor Trumps samlede seiersmargin var 107.000 stemmer.

Twitter-rekke

Tidlig søndag morgen amerikansk tid gikk Trump i gang med følgende Twitter-rekke:

I Twitter-meldingene viser Donald Trump altså til at Hillary Clinton under debattene sa det var en lang amerikansk tradisjon å godt valgresultatet, selv om man ikke liker det.

Under valgkampen snakket Donald J. Trump ved flere anledninger om at valget var «rigged» – altså fikset. Clinton trykket da på for at Trump før valget ville garantere at han ville akseptere sluttresultatet.

– Vi må akseptere resultatet og se mot fremtiden, uttalte Clinton selv da det var klart at Trump vant valget.

På Twitter peker Trump altså nå på det paradoksale i Clintons tidligere uttalelser og at hennes kampanje nå gir sin støtte til omtelling av stemmer i delstaten Wisconsin.

– Så mye tid og penger vil bli brukt – samme resultat! Trist, skriver Trump på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om sine første 100 dager som president
USAs neste president Donald Trump sier han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus. Mandag publiserte han denne videoen der han forteller om sine prioriteringer de første 100 dagene som president.
02:37
Publisert: