Påtroppende president Donald J. Trump har nominert den erfarne Wall Street-advokaten Jay Clayton til å lede SEC – The Securities and Exchange Commission.

Jay Clayton blir ny SEC-sjef.
Jay Clayton blir ny SEC-sjef. (Foto: Dick Duane)

SEC er som regulator og kontrollorgan blant annet kjent for å slå knallhardt ned på snusk i finansmarkedene, som ulovlig innsidehandel og manipulering av aksjekurser, valutakurser og andre finansielle instrumenter.

Clayton jobber i dag i advokatfirmaet Sullivan & Cromwell LLP i New York og han har flere tiårs erfaring fra Wall Street og finansindustrien, der han har spesialisert seg på oppkjøp og fusjoner.

Clayton hadde også en sentral rolle i kjølvannet av finanskrisen i 2008/09. Blant annet i Barclays overtagelse av konkursboet Lehman Brothers, JPMorgan Chase's kjøp av Bear Stearns og amerikanske myndigheters kapitalinnsprøyting i Goldman Sachs, alt ifølge advokatfirmaets egen hjemmeside.

Rekrutterer fra Gaten

Trump gikk i valgkampen hardt ut mot de politiske og økonomisk elitene i USA, i henholdsvis Washington og på Wall Street.

Men etter valgseieren har Trump rekruttert flittig fra nettopp den økonomiske eliten, som ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson som utenriksminister.

Trump har også hentet en rekke toppfolk fra Goldman Sachs, som regnes som den mest innflytelsesrike investeringsbanken på Wall Street. Deriblant Gary Cohn som blir leder for presidentens Nasjonale økonomiske råd, og dermed Trumps viktigste økonomiske rådgiver.

Trumps nye regjering er den desidert rikeste i amerikansk historie, målt etter regjeringsmedlemmenes formuer.

Investorguru står bak

En annen Wall Street-veteran, hedgefondlegenden Carl Icahn, er hentet inn av Trump som presidentens spesialrådgiver for å reformere lover og reguleringer i finansindustrien. Ifølge CNBC har Icahn selv intervjuet kandidatene til SEC-jobben.

Icahn og Clayton blir nå Trumps spydspisser for å forenkle og deregulere amerikansk økonomi.

Nåværende SEC-sjef Mary Jo White har alt kunngjort at hun går av samtidig som president Barack Obama 20. januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.