President Donald Trumps forretningsimperium spenner seg over store deler av verden. Hoteller, golfbaner, resorts, eiendom og en serie produkter – alt fra champagne og slips til mineralvann – bærer hans navn.
Ingen formelle hindringer
President Trump kan med loven i hånd forvalte sine private næringsinteresser som han vil.
– Det er ingenting som forhindrer ham fra å ta en beslutning om handel eller noe som helst som påvirker, positivt eller negativt, hans interesser. Det vil enkelt og greit ikke være et lovbrudd, sier Don Fox, tidligere sjefjurist og fungerende direktør ved Office of Government Ethics (OGE) i Washington til magasinet Time.
OGE er et uavhengig myndighetsorgan som blant annet setter standarder og overvåker eventuelle interessekonflikter i embetsverket og blant politikere.
Presidenten er direkte valgt av folket, og står derfor i utgangspunktet i hovedsak kun ansvarlig overfor det amerikanske folket. Presidenten må dog være sannferdig overfor Kongressen, og en løgn som president Bill Clinton serverte om forholdet til Monica Lewinsky kan derfor fort ende i en riksrettssak.
Tyrkisk interessekonflikt
Ifølge The Washington Post har Trump minst 111 selskaper i 17 land, samt det oversjøiske territoriet Fransk Vestindia.
Avisen trekker spesielt frem Tyrkia som et eksempel på en mulig interessekonflikt. Landet har en ustabil politisk situasjon, men er også en viktig inntektskilde for Trump.
Selskapet til Trump har fått betalt inntil ti millioner dollar av utbyggerne bak Trump Towers Istanbul, for at de skal få bruke navnet hans. Eieren av Trump Towers Istanbul er ifølge The Washington Post et av Tyrkias største olje- og mediekonglomerat, og skal ifølge avisen ha fungert som en «megafon for landets stadig mer undertrykkende regime».
Barnas business
Trump har sagt at barna skal ta seg av businessen mens han er president. Samtidig sitter alle de tre eldste barna Don jr., Ivanka og Eric, samt svigersønnen Jared Kushner, i Trumps overgangsteam.
Men her setter den såkalte nepotismeloven fra 1967 en stopper for at familiemedlemmer av presidenten kan utnevnes til formelle ledende posisjoner. Men få er i tvil om at familien vil bli viktige rådgivere for Trump.
– Familiemedlemmene vil fortsette å ha signifikant innflytelse på Trump som uformelle rådgivere, sa professor i amerikansk historie ved University of Sussex, Robert Cook, til DN før helgen.
«Blind trust»
Tidligere presidenter og presidentkandidater, som Ronald Reagan, Bill og Hillary Clinton, Mitt Romney og far og sønn Bush, har plassert forvaltningen av sine private forretningsinteresser i en stiftelse, en såkalt «blind trust».
Midlene forvaltes da konservativt av en nøytralt oppnevnt tredjeperson, gjerne en advokat, og familien har i utgangspunktet ingen innflytelse. Men dette har i stor grad dreiet seg om aksjer og andre verdipapirer, samt muligens noe eiendom som leies ut.
I Trumps tilfelle vil ikke en slik ordning fungere, fordi det dreier seg om en løpende forretningsvirksomhet av meget stort omfang, der verdien av varemerket «Trump» er sentralt.
Avisen The Wall Street Journal skrev i helgen at det ikke finnes noen måte for Trump å drive businessen uten interessekonflikter, og avisen anbefaler ham å likvidere. Altså selge unna hele forretningsimperiet.
Problemstillingen alt aktuell
Spørsmålet om interessekonflikt er alt høyaktuelt. Da Trump tok imot Japans statsminister Shinzo Abe i Trump Tower, påpekte enkelte at dette var uetisk branding av eiendommen.
Datteren Ivanka har fått kritikk for å profilere sine egne smykker og luksusvarelinje «Ivanka Trump» i offisielle sammenhenger.
Trump har i valgkampen vist svært liten vilje til åpenhet rundt sin personlige økonomi, og han er fortsatt den eneste presidentkandidaten etter Annen verdenskrig som ikke har offentliggjort skatteligningen.
Nå står han fritt til å kjøre alle offisielle arrangementer på hoteller, konferansesentra og golfanlegg som bærer hans eget navn. Loven stopper ham heller ikke fra å servere statsbesøk og gjester kun Trump-champagne og Trump-mineralvann.
Det kan også slå andre veien. Allerede har beboerne i Trump Place, et luksusleilighetskompleks på Manhattan med over 1300 leiligheter, skrudd ned skiltene fordi de ikke vil assosieres med Trump. Det har ble også rapportert om nedgang i belegget ved Trumps hoteller og salgssvikt for varer med hans navn i forkant av valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.