I oktober, før det amerikanske presidentvalget 8. november, gikk amerikanske myndigheter ved Department of Homeland Security og etterretningsledelsen ut og offisielt beskyldte Russland for å stå bak omfattende hacking og datainnbrudd i USA. Myndighetene kom med en formell beskyldning og klage til russerne mot innblanding i valget ved å bryte seg inn i serverne til Det demokratiske partiet.

Rett etter valget gikk lederen i National Security Agency (NSA), Michael Rogers, offentlig ut og beskyldte Russland for å ha hacket Demokratene med ett mål for øye; å hjelpe Donald J. Trump å vinne valget.

– Dette var ikke en tilfeldighet. Dette var en bevisst handling av en fremmed stat for å oppnå et særskilt mål, sa Rogers på MSNBC.

Handlingen var å blande seg inn i valgkampen, målet var å få valgt Trump.

Som en ekstra pikant spiss på hele historien oppfordret Trump selv Russland til å hacke Demokratene under valgkampen.

Nå kommer det mer

Alt tyder nå på at den russiske hackingen var mye mer omfattende enn tidligere antatt. Åtte demokratiske senatorer, alle medlemmer av Senatets Etterretningskomité, sendte sent torsdag et brev til president Obama om å offentliggjøre alt amerikanske etterretningsmyndigheter vet i saken.

Medlemmene av Etterretningskomitéen sitter også på det meste av denne informasjonen, men den er klassifisert og kun presidenten kan avgjøre å gå ut med den.

Brevet til presidenten er kort, og i sin helhet:

«Vi mener det fins mer informasjon om russiske myndigheter og det amerikanske valget som bør bli offentliggjort (deklassifisert, red.anm.) og frigitt til offentligheten. Vi formidler detaljene via klassifiserte kanaler. Takk for oppmerksomheten i denne viktige saken».

Initiativtaker til brevet er Oregon-senator Ron Wyden, men hverken han eller noen av de andre sju vil uttale seg til amerikaske medier og viser til taushetsplikten.

Ville være nøytral

Stanford-professor Michael McFaul, tidligere amerikansk ambassadør i Moskva, rådgiver for president Obama og kanskje den fremste amerikanske eksperten på Russland mener dette er dramatisk og betyr to ting:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  •  Russlands hacking og innblanding i valget er mer omfattende enn offentligheten vet til nå.
  • President Obama og ledende politikere i Etterretningskomitéen kjente til denne informasjonen, men de ville ikke gå ut med den før valget for ikke å påvirke utfallet.
  • – Det er helt enestående at senatorerne ber presidenten gå ut med hemmeligstemplet informasjon. Det må svært svært alvorlige opplysninger de sitter på, sier McFaul til MSNBC.
  • Han sier det ikke er noen tvil om at denne saken skadet demokratene og Hillary Clinton, og muligens vippet valget i Trumps favør.
  • Hacket informasjon ble offentliggjort ved hjelp av Wikileaks, og bare 11 dager før valget gjenåpnet FBI saken om Clintons epostbruk, for å henlegge den igjen noen dager etter.
  • McFaul sier Det hvite hus for all del ville holde lokk på saken før valget, fordi en offentliggjøring lett kunne tolkes som en innblanding i valget for Clinton, mot Trump. Noe som også kunne være ulovlig.