De såkalte primærvalgene i Det demokratiske partiet finner sted i første halvår av 2020. Denne langdryge prosessen ender med at vinneren velges til å stille som Donald Trumps motkandidat.

Det er ingen krav til at kandidaten må sitte i Kongressen. Men de fleste som stiller har tunge verv, enten i Kongressen eller på delstatsnivå. Et unntak er Joe Biden, som ikke har hatt noen offisielle politiske verv siden han gikk av som visepresident i januar 2017.

DN har laget en oversikt over demokrater som offisielt har varslet at de vil – eller sannsynligvis vil – stille som presidentkandidater.

Disse har kunngjort at de stiller:

Joseph (Joe) Biden (født 1942)

Joe Biden.
Joe Biden. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg/NTB scanpix)
 • Posisjon: Pensjonert visepresident, siden 2017.
 • Bakgrunn: Mellomklasseoppvekst i Pennsylvania og Delaware. Utdannet jurist.
 • Vant sensasjonelt senatsvalget i Delaware i 1972, og satt som senator til han ble Barack Obamas visepresident i 2009.
 • Han var blant favorittene, men han valgte å ikke stille som presidentkandidat i 2016 etter at sønnen døde.
 • Donald Trump har sagt at Biden er den han frykter mest som utfordrer i 2020.
 • Høy alder er det viktigste motargumentet mot hans kandidatur.
 • Politikk: Gjenopprette USAs ledende posisjon internasjonalt, og bedring av forholdene for arbeiderklassen og lavinntektsgruppene.

Robert «Beto» O'Rourke (født 1972)

Robert «Beto» O'Rourke.
Robert «Beto» O'Rourke. (Foto: Tom Reel//San Antonio Express-News via AP/NTB Scanpix)

Tidligere kongressmedlem i Representantenes hus fra Texas, 2013–2019.

En meget god og moderne valgkamp med utstrakt bruk av sosiale medier gjorde at han bare med knapp margin tapte senatsvalget i 2018 til den republikanske veteranen Ted Cruz. Regnes som en stigende politisk stjerne i Det demokratiske partiet.

Posisjon: Ingen formelle politiske verv etter at han gikk ut av Representantenes hus i januar. Offisielt er han forretningsmann, og nå kandidat til å representere demokratene ved presidentvalget.

Bernie Sanders (født 1941)

– Den nåværende beboeren i Det hvite hus er en skam for vårt land, sier Sanders som lanserte sitt kandidatur tirsdag 19. februar..

Sanders, som karakteriserer Donald Trump som en patologisk løgner, gir Trump rett i én ting:

– Det siste drøye året har Det demokratiske partiet beveget seg i en langt mer progressiv retning, sa Sanders ifjor til CNN.

Sanders har hele tiden sagt at han kun vil stille hvis han er den beste kandidaten til å slå Trump. Han har nå konkludert med at det er han.

Posisjon: Senator fra Vermont, siden 2007.

Bernie Sanders.
Bernie Sanders. (Foto: Alex Wong/AFP/NTB Scanpix)

Bakgrunn: Oppvokst i Brooklyn i en jødisk immigrantfamilie. Han sier annen verdenskrig og holocaust gjorde at han tidlig forsto viktigheten av politikk.

 • Meget aktiv i borgerrettighetsbevegelsen og fredsbevegelsen som student på 1960-tallet.
 • Ordfører i Vermonts største by Burlington i 1981, da han vant med en margin på ti stemmer, før han tre ganger ble gjenvalgt. I 1990 ble han valgt inn i Representantenes hus, begge steder som uavhengig kandidat. Senator fra 2007 som demokratenes kandidat.
 • Sanders' tilhengere, og mange andre, mener Hillary Clinton «stjal» nominasjonen fra Sanders for å bli demokratenes presidentkandidat i 2016.
 • Han trekker gjerne frem de skandinaviske sosialdemokratiene som politiske forbilder.
 • Høy alder og tvil om han klarer å engasjere velgerne like mye som for fire år siden. Men han har en stor valgkamporganisasjon stående klar.
 • Politikk: Gratis helse og utdannelse er kampsaker, samt kampen mot de ultrarikes makt.
 • https://berniesanders.com/

Kamala Devi Harris (født 1964)

Kamala Harris.
Kamala Harris. (Foto: Noah Berger/AFP/NTB Scanpix)
 • Posisjon: Senator fra California, siden 2017
 • Bakgrunn: Fraskilte foreldre fra India og Jamaica. Oppvokst i California og Montreal i Canada med moren og søsteren. Hun trekker gjerne frem sin multikulturelle bakgrunn som en styrke. Hun returnerte fra Canada til USA for studier i statsvitenskap og økonomi i Washington, og endelig jusstudier i San Francisco. Utmerket seg der snart og ble sjef for påtalemyndigheten i byen, og etter hvert statsadvokat for California.
 • En stigende stjerne i partiet og blant favorittene til å bli kandidat.
 • Politikk: Hun regnes som en typisk progressiv liberaler med røtter i borgerrettighetsbevegelsen, og en forkjemper for skattekutt for mellomklassen.
 • http://www.kamalaharris.org/


Elizabeth Warren (født 1949)

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren. (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg/NTB scanpix)
 • Posisjon: Senator fra Massachusetts, siden 2013.
 • Bakgrunn: Oppvokst i en lavere mellomklassefamilie i Oklahoma. Hun startet jusstudier som voksen, med små barn. Nesten hele yrkeskarrieren har hun jobbet i akademia, der hun har undervist i selskapsrett, med spesialisering i konkursrett. Hun var lenge registrert som republikaner, som hun nå mener ikke står for frie markeder, men støtter de store selskapene i stedet for den amerikanske mellomklassen. Først langt ut på 2000-tallet engasjerte hun seg aktivt politisk, for demokratene.
 • Donald Trump latterliggjør stadig Warrens påståtte slektskap med amerikanske urinnvandrere, med kallenavnet «Pocahontas».
 • Warren er meget respektert og regnes som høyst kvalifisert. Men alderen og påstått manglende velgertekke på høyresiden i partiet taler henne imot.
 • Politikk: Hun regnes som progressiv og liberal. Økonomisk ulikhet og vanlige folks kamp mot storkapitalen og politisk korrupsjon er hjertesaker.
 • https://www.elizabethwarren.com/

Kirsten Gillibrand (født 1966)

Kirsten Gillibrand.
Kirsten Gillibrand. (Foto: Zach Gibson/Bloomberg/NTB scanpix)
 • Posisjon: Senator fra New York, siden 2009.
 • Bakgrunn: Oppvokst upstate New York i en politisk engasjert familie. Hun er utdannet advokat, i likhet med begge foreldrene. Hun jobbet som advokat og jurist i New York før hun ble heltidspolitiker.
 • Hun jobbet i Hillary Clintons valgkampstab til senatsvalget i 2000. I 2006 ble hun valgt inn i Representantenes hus, og i Senatet i 2009 da Clinton ble utenriksminister.
 • Hun regnes som en av de «unge» progressive politiske talentene. Enkelte bruker mot henne at hun tilhører en «liberal kystelite».
 • Politikk: Likestilling og kvinners rettigheter. Metoo-bevegelsen har gitt henne mye oppmerksomhet og hevet hennes politiske status.
 • https://www.gillibrand.senate.gov/


Cory Booker (født 1969)

Cory Booker.
Cory Booker. (Foto: YURI GRIPAS/Reuters/NTB Scanpix)
 • Posisjon: Senator fra New Jersey, siden 2013.
 • Bakgrunn: Oppvokst i New Jersey. Foreldrene var blant de første svarte i ledelsen i it-selskapet IBM. Utdannet jurist.
 • Ordfører i Newark, New Jersey 2006–2013.
 • Booker regnes som et meget dyktig taler, og han sammenlignes ofte med Barack Obama.
 • Politisk talent, alder og evne til å samle inn betydelig med penger til valgkampen løfter hans kandidatur.
 • Politikk: Har de siste årene jobbet mye med kriminalreform, med sier den viktigste oppgaven nå blir å samle en splittet nasjon.

http://www.booker.senate.gov/


Amy Klobuchar (født 1960)

Amy Klobuchar
Amy Klobuchar (Foto: Hannah Foslien/AP/NTB Scanpix)

Senator fra Minnesota, siden 2007. Erfaren politiker som ble rikskjendis i forbindelse med utspørringen av Brett Kavanaugh som høyesterettsdommer. Hun er moderat og opptatt av at demokratene må vinne tilbake vippestatene i innlandet.

https://www.klobuchar.senate.gov/

Pete Buttigieg (født 1982)

Pete Buttigeig.
Pete Buttigeig. (Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Ordfører i South Bend, Indiana, siden 2012. Jurist fra Harvard og krigsveteran fra Afghanistan. Han kan bli den yngste valgte president og den første åpent homofile presidenten i USA.

Funfact: Buttigeig lærte seg norsk på egen hånd da han ville lese Erlend Loe på originalspråket, og han snakker også brukbart norsk. Han behersker syv andre språk også.

Buttigeig er en stigende stjerne og han har samlet inn mye penger til å drive valgkamp.

John Hickenlooper (født 1952)

Tidligere ordfører i Denver, 2003-2011, og guvernør i Colorado, 2011–2019. Geolog, men tjente seg rik på ølbrygging. Profilerer seg som moderat som kan vinne velgere over fra republikanerne.

Julián Castro (født 1974)

Tidligere ordfører i San Antonio, Texas, 2009–2014. Han var den yngste i Barack Obamas regjering som boligminister 2014–2017.

John Delaney (født 1963)

Gikk nylig av etter fire år i Representantenes hus fra Maryland. Tidligere forretningsmann. Han var den første til å lansere sitt kandidatur og han har for lengst startet valgkampen.
https://www.johnkdelaney.com/

Tulsi Gabbard (født 1981)

Kongressmedlem i Representantenes hus fra Hawaii, siden 2013. Hun ble da den første amerikaner med bakgrunn fra Samoa, og den første hindu valgt inn i Kongressen i USA. Hun gikk i 2016 av som nestleder i Det demokratiske partiet for å støtte Bernie Sanders, ikke Hillary Clinton.
http://gabbard.house.gov/

Andrew Yang (født 1975)

Fra New York, foreldrene er fra Taiwan. Teknologientreprenør og rådgiver for Barack Obama. Forkjemper for borgerlønn for alle på 1000 dollar i måneden.

Jay Inslee (født 1951)

Guvernør i delstaten Washington, siden 2013. Tidligere kongressmedlem i Representantenes hus, 1989–1995 og 1999–2012. Innbitt forkjemper for miljø og klima.

http://www.jayinslee.com/

Timothy (Tim) Ryan (født 1973)

Kongressmedlem i Representantenes hus fra Ohio, siden 2003.

Sier han vil bli «demokratenes Donald Trump» i Midtvesten, og forkjemper for industriarbeidsplasser og arbeiderklassen.

Michael Bennet (født 1964)

Senator fra Colorado, siden 2009.

Regnes som en moderat demokrat. Han er nylig friskmeldt etter prostatakreft.

Disse stiller sannsynligvis:

Eric Garcetti (født 1971)

Ordfører i Los Angeles, siden 2013. Han sto over guvernørvalget i California i 2018 og kan bli den første ordfører som velges direkte som president. Ennå ikke offisiell kandidat.
https://www.ericgarcetti.com/

Steve Bullock (født 1966)

Guvernør i Montana, siden 2013, tidligere statsadvokat i Montana. Vant som demokrat guvernørvalget i en stat Donald Trump vant med god margin. Ennå ikke offisiell kandidat.

Stiller kanskje

Terry McAuliffe (født1957)

Tidligere guvernør i Virginia, 2014-2018, og leder i Det demokratiske partiet, 2001–2005. Regnes for å ha tette bånd til Clinton-familien, noe som neppe er noen fordel.
http://www.terrymcauliffe.com/

Jeff Merkley (født1956)

Senator fra Oregon, siden 2009. Han var den eneste senatoren som støttet Bernie Sanders i 2016.
http://www.jeffmerkley.com/

Mitch Landrieu (født1960)

Tidligere ordfører i New Orleans, 2010–2018. Gjorde seg bemerket med å fjerne konføderasjonsmonumenter. Vurderes som en meget sterk kandidat fra sørstatene, hvis han stiller.

Sherrod Brown (født1952)

Senator fra Ohio, siden 2007. Tidligere kongressmedlem i Representantenes hus, 1993–2007. Erfaren politiker som kan ta tilbake vippestater i Midtvesten som Trump vant i 2016.
https://www.brown.senate.gov/

Joker

Howard Schultz (født 1953)

Howard Schultz.
Howard Schultz. (Foto: Elaine Thompson/AP/NTB Scanpix)

Newyorker, oppvokst i en fattig familie i Brooklyn. Drivkraften bak kaffekjeden Starbucks, der kan var toppsjef i periodene 1986–2000 og 2008–2018. Tidligere eier av kurvballaget Seattle Supersonics.

Han er sterk kritiker av Trump, men sier det er signaler fra demokratene om å heve inntektsskatten for de aller rikeste til over 70 prosent som gjør at han stiller.

Lanserte seg selv som uavhengig kandidat i slutten av januar 2019. Kan han gjøre som Donald Trump og ta steget fra forretningsmann til president?

Stiller ikke

Hillary Clinton (født 1947)

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. (Foto: Darryl Dyck/AP/NTB Scanpix)

Tidligere presidentkandidat, utenriksminister, senator fra New York og førstedame. Vant i 2016 en nervepirrende nominasjon mot Bernie Sanders, men tapte hårfint og sensasjonelt mot Donald Trump i selve presidentvalget. 5. mars 2019 gjorde Hillary Clinton det klart at hun ikke kommer til å søke omkamp mot Trump i 2020.

https://www.hillaryclinton.com/

Kilder: CNN, The New York Times, The Washington Post, Wikipedia med flere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Verdensberømt tysker til spicy mat
Kellers halvtørre riesling er et funn til sterkt krydret mat.
01:45
Publisert: