Den amerikanske presidenten er beryktet for sin Twitter-aktivitet. Men han satser på Facebook for å bli gjenvalgt som president i 2020.

Donald Trump satser dermed på at suksessoppskriften fra presidentvalget i 2016 fortsatt virker.

Trump begynner tidlig

Demokratene har så vidt startet kampen om å vinne nominasjonsvalget. Men så langt i år har president Trump brukt dobbelt så mye penger som de demokratiske kandidatene til sammen på annonser på Facebook og Google.

– Skillet mellom valgkamp og styring er blitt flytende i USA, der man snakker om en permanent valgkamp med en stadig skarpere tone. Trump har dratt dette lenger enn noen andre, og han arrangerte folkemøte uken etter at han ble innsatt som president. Hensynet til kjernevelgerne er for Trump viktigere enn nasjonale interesser, som vi ser med muren, sier Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania.

Han følger amerikansk politikk tett.

Trumps valgkamporganisasjon har ifølge nyhetsnettstedet Axios brukt 4,5 millioner dollar i årets tre første måneder. Mesteparten, 3,5 millioner, har gått til Facebook, mens én million er brukt på Googles ulike plattformer.

Blant demokratenes presidentkandidater har Elizabeth Warren brukt mest penger på digital annonsering med knapt 600.000 dollar, fulgt av Kamala Harris og Bernie Sanders.

Tross hans høye pengebruk hos internettgigantene, raser Trump stadig mot Facebook, Google og Twitter. Senest tirsdag ettermiddag – på Twitter.

«Facebook, Google og Twitter, for ikke å nevne de korrupte mediene, er snart på lag med de radikale venstresidedemokratene. Men frykt ikke, vi vil vinne likevel, akkurat som vi har gjort før! #MAGA», skrev Trump på Twitter. MAGA, eller Make America Great Again, er Trumps fremste politiske slagord.

Budskapet må treffe

Ketil Raknes påpeker at bruk av sosiale medier i seg selv ikke vinner valg.

– Det er en myte spredt av konsulenter som dem i Cambridge Analytica for å blåse opp sin egen betydning. Budskapet og kandidaten må treffe velgermassen, kun da kan sosiale medier virke, sier Raknes.

Han sier alle undersøkelser viser at banking på dører og snakke med velgerne er mest effektivt.

– Sosiale medier er en svak form for kommunikasjon, som mesteparten bruker for å bekrefte egne holdninger, sier Raknes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Anita Hoemsnes: Jobbe deltid noen år? Så mye taper du i pensjon
00:59
Publisert: