Etter at presidenten hadde gått på talerstolen i Det hvite hus og igjen kommet med påstander om valgfusk, reagerte flere sterkt. Tidligere topp-republikaner Rick Santorum sa presidentens uttalelser stort sett var falske, og delvis agiterende.

Adam Nagourney, sjefen for New York Times ' Los Angeles-kontor, og tidligere politiske redaktør, skriver at Trump fremsto som en slagen mann. Uttalelsene fremsto som en avskjedstale der Trump ramset opp hindrene han mener kostet ham seieren, skriver Nagourney.

Demonstranter i Pennsylvania ber om at demokratiet skal beskyttes etter påstander fra presidenten om at valget stjeles.
Demonstranter i Pennsylvania ber om at demokratiet skal beskyttes etter påstander fra presidenten om at valget stjeles. (Foto: Julio Cortez / AP / NTB)

I Georgia er den store ledelsen Donald Trump hadde valgkvelden nærmest borte i 2-tiden natt til fredag norsk tid. Der leder Trump nå med kun 3.486 stemmer. Stemmene som gjenstår å telle er i stor grad poststemmer, der Biden har gjort det bra.

Knapp margin i fire gjenværende stater

Georgia har varslet at det vil komme resultater derfra utover natten.

Dersom Biden kåres som vinner av Georgia i løpet av natten, og stikker av med de 16 valgmennene delstaten gir, vil han kunne kåres til valgvinner av blant annet AP. Det skyldes at nyhetsbyrået i motsetning til flere medier har kåret Biden til vinner av Arizona.

Presidentkandidat Joe Biden gikk på talerstolen i Wilmington torsdag kveld norsk tid.
Presidentkandidat Joe Biden gikk på talerstolen i Wilmington torsdag kveld norsk tid. (Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB)

Det gjenstår også stemmetelling i Nevada, der Biden fortsatt har ledelsen med et forsprang på 11.438 stemmer, og Pennsylvania, der Trump leder med 64.266 stemmer, men Biden knapper innpå.

Nevada gir seks valgmenn og Pennsylvania 20. En Biden-seier i Nevada og enten Georgia eller Pennsylvania vil gi ham seieren selv om Trump skulle sikre seg seieren i Arizona, der Biden leder med 58.953 stemmer.

Resultatet i Nevada blir ikke oppdatert ytterligere torsdag, har delstatsmyndighetene varslet.

Påstander om valgfusk

Trump har siden det ble klart at det gikk mot Biden-seier kommet med en rekke påstander om valgfusk, uten at dette er blitt dokumentert.

Torsdag gjentok han flere av disse fra talerstolen i Det hvite hus. CNN, AP og New York Times skriver at påstandene han kom med var udokumenterte, og at presidenten ikke la frem et fnugg av bevis.

– Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, sa Trump, og understreket at det vil bli mange rettstvister om valget, og at det kan gå helt til høyesterett.

Lederen for den føderale valgkommisjonen Ellen Weintraub reagerte sterkt på Twitter.

– Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Seierssikker Biden

Joe Biden understreket i en kort tale torsdag at det er velgerne, og ingen andre som skal avgjøre hvem som blir USAs neste president.

Det sto i kontrast til Trumps tale, der presidenten sa at han tror valget kommer til å bli avgjort av en dommer.

Biden-kampanjen virker imidlertid å være sikre på seier. Biden nevnte torsdag at han er blitt briefet om den pågående koronapandemien og den økonomiske situasjonen.

Han la til at han ikke er i tvil om at han vil vinne valget når alle stemmene er talt opp.

Teller for fullt – sikkerheten styrkes

Samtidig som stemmetellingen fortsetter for fullt, er det demonstrasjoner flere steder i USA. Mens enkelte grupper demonstrerer mot Trumps påstander om valgfusk, demonstrerer flere av tilhengerne hans mot opptellingslokalene.

Det fører til at flere valgarbeidere frykter for sikkerheten sin, melder AP.

– Jeg kan fortelle deg at min kone og mor er veldig bekymret for meg, sier Joe Gloria, protokollfører i valgmyndigheten i Nevadas største fylke.

Administrasjonssjef Katie Hobbs i Arizona sier det hun er mest bekymret for nå, er sikkerheten til valgarbeiderne og at det forsinker tellingen.

Flere delstater har styrket sikkerheten ved opptellingslokalene.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.