Vel 24 timer etter at Donald Trump ble utestengt fra Twitter er den amerikanske presidenten tilbake på den sosiale nettverkstjenesten med en kort video på nesten tre minutter. Videoen er ikke tilgjengelig på Facebook, hvor Trump er kastet ut i minst to uker.

I en monoton stemme, hvor han leser fra et manus, fordømmer han dem som brukte vold da Kongressen ble stormer på onsdag.

– Som alle amerikanere er jeg sjokkert over volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump.

Han sier at de som brøt loven vil bli straffeforfulgt.

– De som deltok i vold og ødeleggelser: du representerer ikke landet vårt. De som brøt loven: du vil betale for dette, sier Trump.

Helbredelse og forsoning

For første gang erkjenner Trump at hans dager i Det hvite hus går mot slutten. Han nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget direkte, men sier at Kongressen har godkjent resultatet. Han nevner ikke Joe Biden, som vant med over syv millioner stemmer, med navn.

Trump er tilbake på Twitter: – Jeg innkalte umiddelbart nasjonalgarden
USAs president Donald Trump kaller stormingen av Kongressen for et «avskyelig angrep» og sier de skyldige skjemte ut demokratiet. – Som alle amerikanere er jeg sjokkert av volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump i en video publisert på Twitter torsdag kveld.
01:25
Publisert:

– Nå må temperaturen reduseres og roen gjenopprettes. Vi må ta oss av amerikanske interesser. Mitt fokus er nå å sørge for en tydelig, ryddig og sømløs maktoverføring. Det er tid for helbredelse og forsoning, sier Trump.

Midt under opptøyene på onsdag la han ut en video hvor han gjentok påstander om valgfusk, noe som er blitt avvist i over 80 søksmål i ulike delstater. Han viste også forståelse for demonstrantene og sa han elsket dem.

Det har vært demonstrasjoner mot Donald Trump i flere amerikanske byer i natt, blant annet utenfor Trump Tower i Chicago. De forlanger at Donald Trump fjernes fra Det hvite hus.
Det har vært demonstrasjoner mot Donald Trump i flere amerikanske byer i natt, blant annet utenfor Trump Tower i Chicago. De forlanger at Donald Trump fjernes fra Det hvite hus. (Foto: Scott Olson/AFP/NTB)

– Demonstrantene som tok seg inn i Kongressen har skjemt setet til det amerikanske demokratiet, sier han i den siste videoen.

Like før videoen ble lagt ut ble det hasteinnkalt til en pressekonferanse i Det hvite hus. Seansen med pressesekretær Kayleigh McEnany varte i et par minutter uten anledning til å stille spørsmål. Hun fordømte på vegne av Det hvite hus volden på det sterkeste.

Hun sa at ikke alle var voldelige under opptøyene og at det var fredelige Trump-supportere til stede under demonstrasjonen for opptøyene startet.

– Vår utrolige reise har nettopp startet, sier Trump til støttespillerne i videoen og sier at presidentembetet har vært hans største ære.

– Oppgjørets time vil komme

Det er økt press mot Trump fra partifeller og opposisjonen. Ifølge New York Times vil visepresident Mike Pence ikke ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for å fjerne en uegnet president.

Senatets mindretallsleder Chuck Schumer og leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, ringte Mike Pence på torsdag og oppfordret ham til å ta i bruk grunnlovstillegget.

«Presidentens farlige handlinger krever at han umiddelbart fjernes fra embetet», skriver Pelosi på Twitter natt til fredag.

Finansminister Steven Mnuchin og utenriksminister Mike Pompeo er blant regjeringsmedlemmene som har diskutert denne muligheten, sier tre kilder til CNBC.

– Nå er planen å la klokken gå. Oppgjørets time vil komme for denne presidenten, men det trenger ikke å skje de neste 13 dagene, sier et tidligere medlem av Trump-administrasjonen, som skal ha kjent til samtalene, til næringslivskanalen.

Pelosi vurderer å starte riksrettsprosess mot Trump.

– Selv om det kun er 13 dager igjen kan dette bli som en skrekkfilm for USA, sier hun ifølge New York Times.

– Det var vendepunktet

Utdannelsesminister Betsy DeVos trakk seg torsdag kveld amerikansk tid. I avskjedsbrevet kommer hun med knallhard kritikk mot Trump.

«Det er ingen tvil hvilken betydning din retorikk hadde på situasjonen som oppsto. Det var vendepunktet for meg», skriver hun.

Elaine Chao, som har vært transportminister, trakk seg tidligere på torsdag.

Chao er gift med Mitch McConnell, som er lederen for republikanerne i senatet. Hun sier at hendelsene onsdag er årsaken.

«Det har gjort meg dypt bekymret på en måte jeg ikke kan overse», skriver hun som begrunnelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.