Etter tre døgn med spennende stemmeopptelling utpeker alle de største amerikanske mediene lørdag demokratenes presidentkandidat Joe Biden som vinner av årets valg lørdag.

- Amerika, jeg er beæret over at dere har valgt meg til å lede nasjonen, tweetet Biden kort etter han ble utropt som vinner.

Utpekingen kommer etter at det de seneste dagene har gått i Bidens favær, og mens den sittende republikanske presidenten Donald Trump har fyrt løs med påstander om valgjuks, og gått til domstolene for å forsøke å stanse videre opptelling av stemmer.

Det høye antallet forhåndsstemmer var en særskilt faktor i årets valg, der Biden fikk jevnt over høyere oppslutning, blant annet fordi Trump hadde oppfordret sine velgere til å stemme fysisk i valglokalene – på valgdagen.

Robert John Burck, bedre kjent som den nakne cowboy, feirer på Times Square i New York.
Robert John Burck, bedre kjent som den nakne cowboy, feirer på Times Square i New York. (Foto: Kena Betancur/AFP/NTB)

Forhåndsstemmene ble talt til slutt, noe som vippet valgresultatene. Hadde Trump fått domstolene med på å stanse tellingen av forhåndsstemmene, ville dette ha betydd høyere stemmeandel til Trump.

Erkjenne nederlaget? «Lol»

Flere av den sittende presidenten Donald Trumps rådgivere skal ha forsøkt å få ham til å forberede seg på et valgnederlag, men skal ha vært motvillig, skriver storavisen Wall Street Journal og Washington Post. Rådgivere skal ha understreket at det er lite som kan gjøres for å sikre gjenvalg.

Trump har i flere omganger – både gjennom pressekonferanser og på sitt favorittmedium Twitter – hevdet at USA er vitne til omfattende valgfusk, og at Bidens ledelse skyldes ulovlige stemmer. Trump-kampanjen har gått til rettssak flere steder for å prøve å få valgresultatene endret. Samtidig har rådgiverne argumentert for at han har få juridiske muligheter til å snu resultatet, skriver Washington Post.

Biden-supporter Yei Boayue slipper jubelen løs utenfor Chase Center i Wilmington, Delaware, til nyheten om at Joe Biden blir den neste presidenten i USA.
Biden-supporter Yei Boayue slipper jubelen løs utenfor Chase Center i Wilmington, Delaware, til nyheten om at Joe Biden blir den neste presidenten i USA. (Foto: Roberto Schmidt/AFP/NTB)

Til tross for dette virker det ikke som Trump har noen planer om å gi seg. Wall Street Journal skriver at en ikke-navngitt rådgiver svarte følgende på spørsmål om hvorvidt Trump hadde planer om å innrømme nederlag:

«Lol»

Lol er en forkortelse for Laugh out loud eller «le høyt».

Spørsmålet er relevant, da USA har en lang tradisjon for at den tapende parten i et presidentvalg erklærer nederlag, heller enn at vinneren erklærer seier.

Flere har pekt på at Trumps reaksjon på et mulig nederlag ikke kommer som en overraskelse. Trump har ved flere anledninger i forkant av valget uttrykt bekymring over poststemmer, som han hevder vil føre til omfattende valgfusk.

Dette er USAs nye president
Joseph Robinette “Joe” Biden jr. er USAs 46. president.
02:09
Publisert:

Krangler internt

Samtidig skriver Wall Street Journal at det er krangling internt i Trumps valgkamporganisasjon, der mange mener det har vært mangelfull og slurvete forberedelser på den juridiske kampen om å kjempe i rettssalene for stemmene. Dette på tross av at president Trump har vært klar på at han ville kjempe i retten for å vinne valget.

Samtidig har valgkampanjen startet en aggressiv innsamlingsaksjon nå etter valget for å finansiere søksmål i stater der presidenten mener det har foregått valgfusk. Ifølge Reuters er målet å hente inn 60 millioner dollar – tilsvarende om lag 552 millioner norske kroner.

Det endelige resultatet i valget vil bli helt klart 14. desember, da valgmannskollegiet – som til syvende og sist velger presidenten – samles for å avgi sine stemmer. Etter dette finnes det ingen måte å skulle snu resultatet.

Trumps dager i Det hvite hus vil sannsynligvis snart være talte, men selv gir han ikke opp - nå venter søksmål i en rekke vippestater. Bildet er tatt 5. november 2020.
Trumps dager i Det hvite hus vil sannsynligvis snart være talte, men selv gir han ikke opp - nå venter søksmål i en rekke vippestater. Bildet er tatt 5. november 2020. (Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB)

Thriller

Trump-kampanjens talspersoner fortsatte å fyre løs mens stemmetellingen fortsatte inn i helgen. I en uttalelse litt etter kl. 15 fredag sa Matt Morgan, juridisk rådgiver for Trump-kampanjen, at valget ikke var over.

«De falske projeksjonene om at Joe Biden har vunnet valget, er basert på resultater i fire delstater som er langt fra ferdigtelt», heter det blant annet i uttalelsen.

Videre ble det uten bevis hevdet at stemmegivningen i den avgjørende delstaten Pennsylvania, der Biden nettopp hadde gått forbi Trump i oppslutning, var preget av «mange uregelmessigheter».

De seneste dagene har det vært uhyre jevnt mellom presidentkandidatene, og høyst usikkert hvem som skulle stikke av med seieren. Da de første stemmene ble talt opp natt til tirsdag tok Trump ledelsen i flere av de viktige vippestatene.

Trappet opp sikkerheten

Fredag ettermiddag meldte både Washington Post og CNN at livvakttjenesten Secret Service har trappet opp vaktholdet rundt Biden, samt stengt av luftrommet over huset hans i Wilmington i Delaware, der han var senator fra mellom 1972 og 2009.

Joe Biden, her avbildet med kona Jill Biden, er den nye presidenten i USA. Bildet er tatt i august i år.
Joe Biden, her avbildet med kona Jill Biden, er den nye presidenten i USA. Bildet er tatt i august i år. (Foto: Andrew Harnik/AP/NTB)

Dette ble gjort fordi det på tidspunktet var forventet at Biden skulle ende opp som vinner i valget.

Til tross for at Biden av flere medier er utropt som vinner, forteller kilder til Axios-journalist Jonathan Swan, som er kjent for å ha gode kilder i Det hvite hus, at Trump ikke har noen planer om å erkjenne nederlag i valget. Trump har varslet søksmål i vippestatene, men det kan bli vrient.

Som et mottrekk, har Biden-kampanjen jobbet aktivt med å få politikere i Senatet i Kongressen – både demokrater og republikanere – til å gå ut offentlig og stille seg bak resultatet fra opptellingen av stemmer i Pennsylvania og Georgia når det er klart, meldte CNN fredag.

Raste på Twitter

Natt til fredag raste Trump mot valget på en pressekonferanse. Han gjentok budskapet i en ny Twitter-tirade fredag.

Her gratuleres Joe Biden av påtroppende visepresident
Rett etter at valgresultatet ble kunngjort tweetet påtroppende visepresident Kamala Harris denne videoen der hun gratulerer påtroppende president Joe Biden over telefonen.
00:17
Publisert:

– Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, sa Trump på pressekonferansen.

Det har vært mindre demonstrasjoner fra Trump-supportere i flere av vippestatene etter at valgresultatene begynte å tikke inn.

Biden får med seg Kamala Harris som visepresident, når han etter hvert skal ta over embetet i januar. Mens Biden blir tidenes eldste president, blir Harris tidenes første kvinnelige visepresident i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.