– Vi mener vi er på rett vei til å vinne dette valget, sier Joe Biden i en tale til sine tilhengere klokken 06.40 på morgenen onsdag, sent tirsdag kveld lokal tid.

Biden: – Vi er på vei til å vinne
– Vi mener vi er på vei til å vinne valget, sa demokratenes presidentkandidat Joe Biden under en pressekonferanse onsdag morgen norsk tid.
01:37
Publisert:

Biden maner til tålmodighet til det endelige resultatet foreligger, men han understreker at han er optimist. Han antyder at resultatene kan være klare en gang onsdag amerikansk tid.

Donald Trump på sin side beskylder samtidig demokratene for å forsøke å stjele valget. Han varsler i en annen Twitter-melding at han snart vil komme med en kunngjøring. «A big win», skriver Trump.

Twitter var for øvrig raskt ute og utstyrte Twitter-meldingen fra Trump med en advarsel.

Trump knuser forventningene

President Donald Trump gjør det betydelig bedre enn meningsmålingene antydet og litt før klokken syv på morgenen er det fortsatt helt usikkert hvem som vinner presidentvalget i USA.

Noe uventet har det snudd fullstendig fullstendig i vippestaten Georgia, og når 80 prosent av stemmene er talt opp ser det ut til en knapp seier for Biden.

Men selv om Biden skulle vinne Georgia, vil det endelige slaget stå i vippestatene i Midtvesten og rustbeltet, akkurat som i 2016. Det betyr at Biden må bygge opp igjen den såkalte «blå veggen» og vinne noen avdelstatene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania for å bli president. Men Biden-seier i Georgia og Arizona gjør at Biden kan klare seg med å vinne to av disse delstatene.

– Michigan, Pennsylvania og Wisconsin er de mest spennende, men det kan fort ta litt tid, sier USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver ved tenketanken Civita, og legger til:

– Arizona er også spennende, men det ser ut til å bli klart ganske fort. Delstaten ser ut til å gå i retning Biden, og det er i så fall en stat som bytter fra å ha stemt Trump i 2016. Ohio ser ut til å gå til Trump, men med betydelig mindre margin enn tilfellet i 2016, sier Løkke.

Bloomberg melder at hverken Wisconsin eller Michigan vil komme med et endelig resultat i dag, og at Michigan trenger tiden helt frem til fredag. Pennsylvania vil også ta lang tid, sannsynligvis flere dager.

Hvis Biden vinner Arizona, trenger han ikke nødvendigvis å vinne Pennsylvania for å stikke av med seieren.

Følg stemmetellingen i DNs direktestudio.

Opptellingen i disse tre delstatene drøyer ut, og det kan ta lang tid før vi får et endelig resultat. Særlig Pennsylvania bruker tid, og i verste fall kan det ta dager før alt er klart.

For eksempel har storbyen Philadelphia sluttet å telle poststemmer for dagen, og det vil derfor ta tid før man får vite det endelige resultatet av valget.

– Jeg tror vi må vente lenge. De annonserte nettopp i Philadelphia at de ikke vil telle poststemmer før i morgen, og poststemmene er ofte i favør demokratene. Så dette kan ta lang tid, sier Løkke.

Trump vant disse tre delstatene overraskende og med knappest mulig margin i 2016. De fleste målingene hadde før valget Biden som relativt klar favoritt i alle tre delstatene, men alt tyder på at det blir mye jevnere enn ventet.

Hvis det skulle bli helt jevnt kan faktisk valget avgjøres i delstatene Maine og Nebraska. Maine er delt i to valgdistrikter og sender to valgmenn, som kan være fra ulike partier, og her er det jevnt. I Nebraska tyder det på at Trump får fire av de fem valgmennene, mens Biden litt uventet vinner én, i Nebraskas andre valgdistrikt.

Trump har sikret seg en etter hvert nokså klar seier i Florida, stikk i strid med de fleste målingene, og han ligger også godt an til å vinne vippestaten Nord-Carolina, samt Ohio.

Joe Biden ser ut til å vinne vippestaten Arizona, men foreløpig klokken 06.00 er det kun Fox News som har utropt Biden som vinner her, til Trump-leirens store irritasjon, og ikke lenge etter trakk Fox kåringen av Biden som vinner.

Vippestaten Georgia har også snudd, og etter at Trump lenge lå an til å vinne har det snudd på morgenkvisten, og det ser lyst ut for Biden i Georgia.

Ellers tikker resultatene inn helt som ventet.

– Kan finne på å erklære seier

USA-ekspert Eirik Løkke i Civita tror Trump kan finne på å erklære valgseier allerede i kveld.
USA-ekspert Eirik Løkke i Civita tror Trump kan finne på å erklære valgseier allerede i kveld.

Når USA velger president, er det vanlig at kandidaten som taper erklærer tapet overfor den vinnende kandidaten når resultatet begynner å bli klart. Løkke tror imidlertid ikke det vil skje denne gangen.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er litt for jevnt for det akkurat nå, sier han.

Samtidig har journalist Jonathan Swan i Axios skrevet at Trump har snakket med rådgivere om å erklære valgseier tidlig, dersom ting ser ut til å gå hans vei. Dette mener Løkke er et mer sannsynlig scenario.

– Ja. Trump kan finne på å erklære seier på dette grunnlaget. Det ser bedre ut for ham enn mange hadde regnet med. Samtidig går det såpass bra for ham at han kan finne på å høre på rådgivere som sier han bør avvente litt. At han tenker han vil ha mer legitimitet om han venter til resultatet er mer klart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.