I morgentimene torsdag er det ikke klart hvem som blir USAs neste president. Det er fortsatt uavklart i delstatene Georgia, Nord-Carolina, Pennsylvania og Nevada.

Georgia er i ferd med å telle opp 90.000 forhåndsstemmer og et resultat kan foreligge om kort tid. Trump leder med rundt 38.000 stemmer.

– Det er viktig at dette gjøres raskt, men viktigere at det gjøres riktig, sier delstatssekretær Brad Raffensperger til Atlanta Journal-Constitution.

Biden nærmer seg seier

Donald Trump og Joe Biden erklærte begge seier i Pennsylvania onsdag kveld. Det gjenstår å telle opp rundt 12 prosent av stemmene i delstaten.

Ved firetiden natt til torsdag hadde Biden sikret seg 264 valgmenn, mot Trumps 214, ifølge opptellingen fra nyhetsbyrået Associated Press (AP). Det holder at han sikrer seg én av de gjenværende delstatene for å passere 270 valgmenn og dermed ha flertall.

Frithjof Jacobsen - Alt tyder på seier til Biden
Joe Biden erklærer seier i viktige delstater. Det ser kjørt ut for Donald Trump.
04:15
Publisert:

– Jeg er ikke her for å erklære seier, men jeg er her for å si at når opptellingen er over tror vi at vi vil vinne, sa Biden under en tale onsdag ettermiddag.

Trump-kampanjen har levert et søksmål mot stemmetellingen i Georgia, hvor de ber en domstol sørge for at lovene for oppbevaring og telling av stemmene følges.

I Michigan, hvor amerikanske medier har erklært Biden som vinner, demonstrerte Trumps støttespillere og forlangte at stemmetellingen stanses.

– Midlertidige markedsutsalg

Til tross for kaoset rundt valget, og hva som er blitt et langt jevnere oppgjør mellom de to kandidatene enn hva meningsmålingene forutså, var det oppgang ved de amerikanske børsene mens opptellingen fortsatte på onsdag.

Dette fortsetter ved Asia-børsene på torsdag formiddag med en bred oppgang. Hangseng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med 2,5 prosent i løpet av den første handelstimen.

– Om det blir Biden eller Trump som vinner vil utslagene på markedene være midlertidig, sier professor i statsvitenskap i Indonesia, Dewi Fortuna Anwar, til South China Morning Post. Også i resten av Asia startet dagen med børsoppgang.

Finansinstitusjonen ING mener at aksjemarkedene er mer forsiktige, men mener det er sannsynlig at Biden blir USAs neste president. Republikanerne beholder sannsynligvis kontrollen i Senatet.

«Dette betyr at skattekuttene Trump har gjennomført muligens ikke blir endret, i alle fall ikke umiddelbart. De økonomiske tiltakspakkene blir mindre enn hva de ville ha vært hvis demokratene hadde vunnet Senatet», skriver analysesjef Robert Carnell som forklaring på feiringen ved børsene.

Savner amerikansk lederskap

Nesten fire år med Donald Trumps Twitter-diplomati har gjort Asia godt vant med uforutsigbarhet. USAs allierte i Asia savner et tettere samarbeid og en mer tydelig strategi fra amerikansk side.

– En av de største utfordringene for USA er hvordan de kan opprettholde lederskapet i verden ved å mobilisere likesinnede partnere for å bevare og utvikle den globale sikkerhetspolitikken og økonomien, sier Singapore handelsminister Chan Chun Sing til Bloomberg på torsdag.

Donald Trump trakk USA ut av Parisavtalen i 2017. Dette skjedde formelt først på onsdag. Biden lover at USA vil slutte seg til Parisavtalen umiddelbart hvis han overtar som president.

«Og om nøyaktig 77 dager vil en Biden-administrasjon slutte seg til den igjen», skriver Biden.

Biden sa har tidligere sagt at noe av det første han vil gjøre som president, er å reversere Donald Trumps beslutning om å gå ut av Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Amerikanerne er tryggere når USA er engasjert i å styrke den globale helsen. På min første dag som president vil jeg gå inn i WHO igjen og gjenopprette vårt lederskap i verden, tvitret Biden i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.