Natt til torsdag møttes visepresident Mike Pence (61) og demokratenes kandidat Kamala Harris (55) til duell i Salt Lake City i Utah.

De to duellantene ble adskilt på scenen med pleksiglass – noe medisinske eksperter sier gjør lite for å stoppe viruset, ifølge New York Times.

Pence måtte straks forsvare håndteringen av koronaepidemien i USA, som han har ledet i egen «task force» de siste månedene. Siden utbruddet i mars er over syv millioner amerikanere smittet – blant dem president Donald Trump – og mer enn 210.000 personer er døde.

– Det amerikanske folk har vært vitne til den største feilvurderingen til noen administrasjon i historien, sa Harris.

Pence forsvarte seg ved å si at president Trump stengte luftrommet til Kina tidlig i mars.

Han kalte Bidens plan for å nedkjempe viruset for «plagiat».

– Sannheten er: Når du ser på Bidens plan, så ser det ut som det president Trump, jeg og vårt kriseteam har gjort hele veien, sa han.

DNTV | Se høydepunktene fra nattens visepresidentdebatt
Mike Pence og Kamala Harris møtte hverandre til den viktigste visepresidentdebatten noensinne.
05:26
Publisert:

«Han er mest troverdig»

I Austin i præriestaten Texas var det bare få mennesker ute i byen for å følge duellen som foregår samtidig med store restriksjoner i barer og restauranter.

På et av utestedene satt Zach Robar fra South Dakota og kjæresten Elsy M. fra Arizona og fulgte med på argumentene.

– Dette er definitivt mer sivilisert enn den forrige debatten mellom Trump og Biden, sier Elsy M.

Både hun og kjæresten vil stemme på Trump i presidentvalget, og synes naturlig nok Pence kommer best ut underveis i duellen.

– Han er mest troverdig. Han presset Harris på venstresidens miljøprosjekt «Green New Deal» og planene om å forby «fracking» (en metode for utvinning av olje og gass på land i USA, red.anm.). Harris sa at det ikke stemte, selv om hun både var supporter av miljøplanen og vi vet at de vil forby «fracking», sier Robar.

DN skrev sist helg om frykten i oljestatene for et forbud mot utvinning av olje og gass, men Biden har nylig avvist at han vil forby det.

– Jeg vil ikke forby «fracking». La meg si det igjen: Jeg vil ikke forby det, sa Biden i august i år.

De to mener Kamala Harris gjorde det best på et annet punkt.

– Hun har åpenbart en bedre fremtoning og vekker tillit.

– Tror dere debatten kan få usikre velgere til å velge side?

– Det er vanskelig å si, kanskje noen få. Dette vil ikke få noen til å skifte sidem hvis de allerede er for Biden eller Trump. Politikken er så polarisert allerede, sier Robar.

Hetere om skatt

Temperamentet i debatten økte et hakk da Harris og Biden diskuterte skattepolitikken. Trump-administrasjonen gjennomførte skattelettelser i en reform i 2017.

– På dag én vil Joe Biden kansellere skattereformen, sa Harris.

– Han vil bruke pengene til å investere i utdannelse, sa hun, og la til:

– Hvis du har studiegjeld, vil den kuttes med 20.000 dollar.

Pence kontret med å si at Biden ved roret vil øke alles skatteregning, men Harris protesterte:

– Han vil ikke øke skattene for noen som tjener mindre enn 400.000 dollar.

Verken Kamala Harris og Mike Pence svarte på spørsmålet om de hadde drøftet med sine presidentkandidater om hva som skjer om de dør. Donald Trump er 74 år, og Joe Biden er 77 år.

Verken Kamala Harris (bildet) eller Mike Pence svarte på spørsmålet om de hadde drøftet med sine presidentkandidater om hva som skjer om de dør.
Verken Kamala Harris (bildet) eller Mike Pence svarte på spørsmålet om de hadde drøftet med sine presidentkandidater om hva som skjer om de dør. (Foto: Reuters / NTB)

Pence svarte med å fortsatte sin argumentasjon om koronaviruset mot Harris og anklaget demokratene for å underminere tilliten til en vaksine.

Harris på sin side snakket om hvor stolt hennes mor ville vært om hun hadde sett henne sitte på denne scenen som visepresidentkandidat.

Page forsøkte igjen og spurte om folket har rett til å vite om presidentkandidatenes helse, uten å få svar.

Harris sa at hvis det er en ting som er typisk for Biden, er det at han er åpen om alt, mens Trump dekker over alt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.