For en måned siden passerte Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen en ny milepæl ved å avslutte handelsdagen på nesten 23.000 – for første gang siden 1992. Fra september og de neste to månedene steg nøkkelindeksen med 20 prosent. Er toppen nådd for nå?

Kursfall for Samsung-verft

I Hong Kong feiret en av byens rikeste ved å gi bort over en milliard kroner da Hang Seng-indeksen passerte 30.000 den 22. november – for første gang siden før finanskrisen.

Onsdag falt børsene i nesten hele Asia – med unntak av Shenzhen og Jakarta. Nikkei-indeksen falt med to prosent, og i Seoul, Taipei og Singapore endte dagen én prosent lavere for nøkkelindeksene.

«Risikoappetitten har avtatt», skriver analytikere hos OCBC Bank i en markedsrapport.

De skriver at usikkerhet rundt den amerikanske skattereformen og ny krangel rundt statsbudsjettet i USA kan føre til ny uro på verdens børser.

– Investorer henter ut profitt tidligere enn det som er vanlig ved slutten av året. De åpner ikke nye posisjoner. Etter hvert som profittuttaket reduseres, vil det bli åpnet for nye investeringer, sier direktør Andrew Clarke hos Mirabaud Asia til Bloomberg.

Enkelte asiatiske selskaper har behov for ny kapital. Skipsverftet Samsung Heavy Industries falt med nesten 30 prosent ved Seoul-børsen på onsdag. Selskapet skal hente inn nesten 17 milliarder kroner i frisk kapital neste år. Dette vil føre til en utvanning av aksjonærer.

«Kan endre verden»

Asiatiske selskaper har lagt bak seg et solid kvartal med gode resultater. Dette har sendt aksjekursene høyere. Spørsmålet er om dette vil fortsette.

De eksportavhengige teknologiselskapene i Japan, Kina, Sør-Korea og Taipei har fått seg en kurssmell de siste ukene.

Samsung Electronics, som er verdens største produsent av smarttelefoner og komponenter til elektronikkindustrien, har falt med 11 prosent på en måned.

Det kinesiske internettselskapet Tencent, som ble det første asiatiske selskapet med en børsverdi på over 500 milliarder dollar, har falt med over 13 prosent siden 22. november. Børsverdier på nesten 600 milliarder kroner har forsvunnet.

Fondsforvalter Justin Leverenz hos Oppenheimer satset på kinesiske teknologiselskaper for over ti år siden. Tencent-kursen er over 400 ganger høyere enn den var i 2004. Oppenheimer Developing Markets Fund er blitt det største aksjefondet for fremvoksende markeder – delvis takket være kinesiske teknologiselskaper.

– Det er ikke lenger tidenes investeringsmulighet, men Tencent kan fordobles på fem til ti år. Disse selskapene har kapasitet til å endre verden, sier han til Bloomberg.(Vilkår)

Erna Solberg: -Det er noen sider ved Ubers driftsmetoder
Statsminister Erna Solberg uttaler seg om Uber som har valgt å forlate Norge
03:25 Min
Publisert: