Det er påvist nye tilfeller av omikronvarianten i flere amerikanske delstater, blant annet New York, Colorado og California. Varianten er registrert i rundt 30 land.

– Opprinnelsen til omikron er fortsatt ukjent. Det skyldes delvis begrenset sekvensering og overvåkning i noen land. Sør-Afrika har et veletablert system på plass. Personlig tror jeg ikke at dette viruset har sirkulert i veldig lang tid, sier sjefforsker Moritz Kraemer ved Oxford University til CNBC.

Sterk déjà vu-følelse

Det er frustrasjon å spore i den helt ferske prognosen for verdensøkonomien inn i 2022 fra den internasjonale finansinstitusjonen ING.

«Idet vi trodde vi var over det verste, kommer omikronvarianten», skriver INGs leder for makroøkonomisk analyse, Carsten Brzeski.

Sammen med kolleger forsøker han å se på de viktigste trendene for verdensøkonomien inn i 2022 – en knapp måned før nyttårsrakettene skal gå i luften.

«Når jeg ser inn i krystallkulen tidlig i desember 2021 har jeg en sterk déjà vu-følelse fra i fjor da vi så inn i en ganske så dyster fremtid. Det er en storm inne i krystallkulen vår», skriver Brzeski.

Han minner samtidig om at situasjonen er annerledes nå enn for 12 måneder siden. Det er tilgang på vaksiner og eksperter vet mye mer om viruset. Myndigheter, sentralbanker og økonomier har vist de kan tilpasse seg en ny situasjon.

«Kanskje er den stormfulle krystallkulen vår rett og slett en av disse kitsche snøkulene hvor det lages en snøstorm når de ristes skikkelig. Uansett hvor mye de ristes roes de ned. Etter hvert», skriver ING.

Ingen gamechanger

ING mener at omikronvarianten kan forsinke den globale økonomiske oppgangen i 2022 – med alle mulige forbehold.

«Det er for tidlig å komme med noe annet enn en amatørs syn på hva som skjer videre med koronaviruset. Det er en viktig påminnelse om at pandemien langt fra er over», skriver ING.

I det beste scenarioet tror ING at omikron blir en mild variant som kan føre til raskere flokkimmunitet.

«Det er unødvendig å si, men vi kan alle forestille oss hvordan det verste scenarioet vil utspille seg», skriver ING.

Allerede før omikronvarianten ble identifisert for knappe to uker siden var det høy smitte i mange land – spesielt i Europa.

«I vårt basisscenario tror vi ikke at omikron vil bli en gamechanger og heller vil vare kortvarig. I beste fall vil den motivere noen europeiske myndigheter til å stramme inn, noe de uansett hadde vurdert i den nåværende fjerde smittebølgen», skriver ING.

Lovende utvikling

En ny nedstengning er ikke like alvorlig som ved de tidligere smittebølgene, ifølge ING.

«Erfaringene fra 18 måneder med kriser viser at økonomier tilpasser seg. Ved hver nedstengning blir de økonomiske konsekvensene mildere», skriver ING.

«Når det gjelder finanspolitikk vil 2022 vise at myndighetene må skifte fra nødtiltak til at offentlige investeringer blir en realitet», skriver ING.

Finansinstitusjonen ser også tilbake til 2021.

«Det har vært en lovende utvikling i år, ikke minst president Joe Bidens infrastrukturprogram, Europas gjenoppreisingsprogram, den nye tyske regjeringens agenda og en erkjennelse av at den grønne overgangen må trappes opp», skriver ING.

I hovedscenarioet vil omikron skape problemer for verdensøkonomien, men det vil ikke føre til en katastrofe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.