Like før helgen kom USA med det første målrettede angrepet mot russiske oligarker. Syv personer med antatt sterke bånd til Vladimir Putin og Kreml ble svartelistet, og nå etter helgen har disse fått verdier for flere titall milliarder dollar visket ut.

Den russiske børsindeksen Moex faller rundt ni prosent mandag.

Var Russlands rikeste

Oleg Deripaska (50) var Russlands rikeste med verdier på bortimot 250 milliarder kroner, frem til finanskrisen nesten tok knekken på ham. Siden har han bygget opp en ny milliardformue basert på hovedsakelig energi og metaller, og han var ifølge magasinet Forbes verdt over 40 milliarder kroner i fjor.

Deripaska er blant oligarkene som regnes å stå nærmest Kreml, noe den nye svartelisten fra Washington også gjenspeiler. Deripaska og åtte av hans selskaper er nå sanksjonert.

Deriblant energi- og metallselskapet EN+ Group, som Deripaska kontrollerer. EN+ kontrollerer igjen Rusal, verdens nest største aluminiumselskap, som også er på sanksjonslisten.

Deripaska er også kjent for sine tette forbindelser med Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, som FBI etterforsker for påståtte kriminelle russiske forbindelser.

Deripaska har også fått oppmerksomhet knyttet til sin forbindelse til hviterussiske Nastja Ribka – som hevder å sitte på hemmelige opptak som viser at Deripaska konspirerte med Trump-leiren. Hun sitter nå fengslet i Thailand, der hun er tiltalt for prostitusjon.

Knall og fall

Deripaska-selskapene EN+ og Rusla fikk gjennomgå på handel i Asia natt til mandag. Rusal-akjen ble omtrent halvert på Hong Kong-børsen, og da London-børsen åpnet mandag morgen falt EN+ over 22 prosent.

Deripaska beskrev fredag sanksjonene mot ham som «grunnløse, latterlige og absurde».

Men markedet tar sanksjonene på fullt alvor. Sanksjonene betyr nemlig at det nå er kriminelt for amerikanske borgere og selskaper å drive forretninger med Deripaska og hans selskaper. Det gjelder også banker og finansinstitusjoner, samt enhver tilrettelegging av business mellom Deripaskas selskaper og andre. Dette inkluderer også utenlandske selskaper som er børsnotert i USA eller driver virksomhet der.

Deripaskas eventuelle personlige verdier i form av bankkontoer, eiendommer eller andre aktiva i USA vil bli frosset. Han nektes også innreise til USA.

I praksis er altså Deripaska og hans selskaper å regne som økonomisk spedalske.

Rammer nær Putin

Den nye listen med syv oligarker og 17 ledende embetspersoner rammer også flere som står Putin nær.

Aleksej Miller ble utnevnt til viseenergiminister i 2000, like etter at Putin første gang kom til makten. Like etter ble han toppsjef i det statseide energikonglomeratet Gazprom, en stilling han fortsatt har. Miller har vært helt sentral i å bygge opp Gazprom til å bli Russlands desidert største og mektigste selskap.

Kirill Sjamalov, forretningsmann som inntil nylig var gift med Putins yngste datter Katerina.

Igor Rotenberg, sønn av Putins barndomsvenn og judopartner Arkadij Rotenberg. Arkadij Rotenberg og broren Boris Rotenberg er alt svartelistet for påstått involvering i annekteringen av Krim. Brødrene er blant Russlands rikeste, og de fikk blant annet lukrative kontrakter i forbindelse med OL i Sotsji. Da brødrene ble sanksjonert mot i 2014 ble eiendom blant annet i Europa konfiskert. Russland vedtok da den såkalte «Rosenberg-loven» som gjorde at den russiske staten kompenserte økonomisk for midler konfiskert i utlandet.

Sulejman Kerimov er en annen profilert forretningsmann som nå er svartelistet. Han er alt under etterforskning i Frankrike for økonomisk kriminalitet. Selv om han er blant Russlands rikeste med investeringer i en rekke bransjer, er han kanskje mest kjent for det kortvarige eierskapet i fotballklubben FC Anzhi Makhachkala. Klubben var en periode blant verdens rikeste og kjøpte dyre fotballstjerner over en lav sko. I 2016 solgte han klubben.

Viktor Vekselberg er en annen oligarkveteran som har holdt koken helt siden Sovjetunionens kollaps for snart tre tiår siden. Han kontrollerer konglomeratet Renova Group og jobber på oppdrag fra Kreml med å modernisere russisk økonomi.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Skal du først ha hjemmekino kan du like gjerne gjøre det skikkelig
Gråbein tester ut Denon AVC-X8500H – en hjemmekinoforsterker med 13 surroundkanaler for skikkelig kinolyd hjemme.
02:39
Publisert: