– Russlands invasjon i Ukraina er et brutalt angrep på et fritt land og et uskyldig folk som nå utsettes for ufattelige lidelser. Jeg ba presidenten innstendig om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang. Jeg understreket spesielt at sivilbefolkningen i Mariupol må få humanitær tilgang og at krigen må få en forhandlet løsning, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra regjeringen torsdag.

Krigen har ført nærmere fire millioner mennesker på flukt fra Ukraina, og nær 6,5 millioner er internt fordrevne i Ukraina.

Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtale med Russlands president Vladimir Putin, etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA.
Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtale med Russlands president Vladimir Putin, etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA. (Foto: SPUTNIK/Reuters/NTB Scanpix)

– Vi er dypt bekymret for de store lidelsene den russiske invasjonen har ført til. Vi må gjøre det vi kan for å finne en forhandlet løsning på denne krigen, sier Støre.

Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtalen, etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA. I går ettermiddag hadde statsminister Støre også en videosamtale med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal.

– Russland er vårt naboland. Det var derfor viktig for oss å formidle vårt syn på krigen direkte til den russiske presidenten. Vi har svært nøkterne forventninger til hva vi kan oppnå, men ikke noe skal være uprøvd i den situasjonen vi nå er i. Lidelsene må ta slutt. Vårt viktigste budskap var at Russlands krigføring må stoppe, sier Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.