Etter en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kalte USAs president, Joe Biden, Russlands president, Vladmir Putin for en krigsforbryter. Kremls svarte med at det var «uakseptabel og utilgivelig retorikk».

Torsdag skjerper Biden tonen ytterligere mot Vladimir Putin og kaller den russiske presidenten «en morderisk diktator».

– Republikken står sammen mot en morderisk diktator, en ren kjeltring som fører en umoralsk krig mot det ukrainske folk, sa Biden torsdag.

– Putin betaler en høy pris for sin aggresjon, la han til.

Det at Biden omtalte Putin for «krigsforbryter», er en karakteristikk statsminister Jonas Gahr Støre ikke vil benytte med henvisning til at dette må være opp til domstolen i Haag å avgjøre.

– Krig er grusomt. Det bryter grunnleggende prinsipper for å beskytte sivile. Vi kommer til å få en vurdering fra mange miljøer og fra domstolen i Haag på om det nå begås krigsforbrytelser i Ukraina. Men jeg vil ikke dele ut den type merkelapper, sa Støre på en pressekonferanse torsdag kveld.

– Vi holder Russland ansvarlig for denne uprovoserte invasjonen, sa statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens pressekonferanse torsdag.
– Vi holder Russland ansvarlig for denne uprovoserte invasjonen, sa statsminister Jonas Gahr Støre på regjeringens pressekonferanse torsdag. (Foto: Terje Bendiksby)

Han var likevel tydelig på at krigen er Russlands ansvar.

– Vi holder Russland ansvarlig for denne uprovoserte invasjonen.

Krigsforbrytere kan være både militære og sivile personer, som i krig begår handlinger som strider mot krigens lover og avtaler. Men det er en egen juridisk prosess for å avgjøre om noen har brutt folkeretten, internasjonal lov og dermed begått krigsforbrytelser.

Dette skjedde i Ukraina i dag:

 • Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) er minst 780 sivile drept og 1.252 såret i Ukraina siden russiske styrker invaderte landet 24. februar.
 • Det reelle tallet på ofre antas å være langt høyere ettersom OHCHR bare oppgir tall på drepte som er bekreftet fra uavhengige kilder.
 • 30.000 sivile er de siste dagene evakuert fra den beleirede byen Mariupol via en humanitær korridor, opplyser myndighetene i byen. Evakueringen fortsatte torsdag.
 • Rundt 80 prosent av alle boliger i Mariupol, der det bor rundt 400.000 mennesker, er ødelagt i russiske angrep, ifølge byråedet.
 • Ifølge Ukrainas visestatsminister Olga Stefanisjyna er rundt 130 personer reddet ut av en teaterbygning i Mariupol, som ifølge ukrainske myndigheter ble bombet av Russland onsdag. Det er ikke bekreftet drepte eller sårede.
 • Minst 21 personer ble ifølge ukrainske myndigheter drept og 25 ble såret i russiske angrep mot byen Merefa øst i Ukraina, tall som ikke er bekreftet fra andre kilder.
 • Ukrainske myndigheter hevder også at 53 mennesker ble drept i russiske angrep mot byen Tsjernihiv onsdag, men heller ikke dette er bekreftet fra annet hold.
 • Ukrainske myndigheter bekrefter at ordføreren i Melitopol er løslatt fra russisk fangenskap, i bytte mot ni russiske krigsfanger.
 • En talsmann for president Vladimir Putin sier meldingene om at Ukraina og Russland skal være nær en avtale for å få slutt på krigen, ikke stemmer.
 • President Recep Tayyip Erdogan har invitert Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til fredssamtaler i Tyrkia.
 • Ukraina har ifølge Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu bedt Tyrkia stille som garantist for en eventuell fredsavtale med Russland, sammen med Tyskland og de permanente medlemmene i FNs sikkerhetsråd.
 • I en videotale til den tyske Forbundsdagen ba Zelenskyj om hjelp til å rive «muren mellom frihet og trelldom» som Russland er i ferd med å sette opp.
 • USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping skal snakkes på telefon fredag, blant annet om krigen i Ukraina.
 • Nasjonalforsamlingene i Estland, Latvia og Litauen ber om at det blir opprettet en flyforbudssone over Ukraina, noe Nato ikke kommer til å gjøre ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.
 • EU-land eksporterte mellom 2015 og 2020 våpen og militært utstyr for minst 3,4 milliarder kroner til Russland, til tross for våpenembargoen som ble innført etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina, ifølge Investigate Europe.
 • Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov sier at tusen tsjetsjenske frivillige setter kursen for Ukraina for å kjempe på russisk side.
 • G7-landenes ledere fordømmer Russlands vilkårlige angrep mot sivile i Ukraina og sier at krigsforbrytere vil bli stilt til ansvar.
 • Norge vil opprette en luftbro og hente 5.250 ukrainske flyktninger, 2.500 av dem fra Moldova.
 • Norske Kripos har etablert en arbeidsgruppe som skal identifisere vitner til og ofre for krigsforbrytelser i Ukraina.

Ny advarsel

USAs president Joe Biden kommer til å advare Kina mot å gi militær bistand til Russland når han snakker med Xi Jinping, ifølge utenriksminister Antony Blinken.

– President Biden skal snakke med president Xi i morgen, og han vil gjøre det klart at Kina vil bære ansvaret for enhver handling det foretar til støtte for Russlands aggresjon. Og vi vil ikke nøle med å påføre kostnader, sa Blinken torsdag.

USAs president Joe Biden kalte onsdag Russlands president Vladimir Putin en krigsforbryter, torsdag omtaler han Putin som en morderisk diktator.
USAs president Joe Biden kalte onsdag Russlands president Vladimir Putin en krigsforbryter, torsdag omtaler han Putin som en morderisk diktator. (Foto: Mikhail Klimentyev)

USAs utenriksminister Antony Blinken anklager Russland for å begå krigsforbrytelser gjennom angrep på sivile i Ukraina.

– Å med hensikt rette angrep mot sivile er en krigsforbrytelse. Etter all ødeleggelse de siste par ukene, synes jeg det er vanskelig å konkludere med at russerne gjør noe annet enn det, sier Blinken tre uker etter at Russland invaderte nabolandet.

Suspendere handelsforbindelser til Russland

Representantenes hus i USA har stemt for å suspendere ordinære handelsforbindelser til Russland. Det baner vei for å straffe Vladimir Putin med økt toll.

Torsdagens vedtak i Kongressen omfatter handelen med både Russland og Hviterussland. Dermed kan president Joe Biden innføre økte tollsatser på flere produkter og ytterligere svekke russisk økonomi som følge av Putins invasjon av Ukraina.

USA har fra før tatt grep for å stanse importen av russisk olje, gass, sjømat, alkohol og diamanter. Vedtaket i Washington tirsdag vil gjøre det mulig å øke kostnadene for import av blant annet stålprodukter, aluminium og kryssfiner.

424 representanter stemte for vedtaket, mens 8 stemte imot. Senatet ventes å stemme raskt over forslaget slik at det blir endelig vedtatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.