222 millioner euro, over to milliarder norske kroner, er prislappen på Neymar. Det er mer enn dobbelt så mye som den gamle rekorden til franske Paul Pogba fra i fjor.

Pengene står den qatarske forretningsmannen Nasser Al-Khelaifi og Qatar Sports Investments for. Al-Khelaifi tok over som styreformann i 2011. Qatar Sports Investments er eid av staten og er en del av landets strategi for å investere i store globale merkevarer, skriver CNN.

Strategien innebærer også investeringer i forretninger og mote.

Christophe Castaner, talsmann for den franske regjeringen, har sagt at signeringen er et forsøk fra Qatar på å påvirke diplomati gjennom sport, ifølge Bloomberg. Sportsprofessor Simon Chadwick sier til byrået at han er enig.

– Qatar har ikke kapitulert, det kjemper tilbake – og Neymar-signeringen er en del av det, sier Chadwick.

Qatar er for tiden under press fra flere av nabolandene, som med Saudi-Arabia i spissen har innført en blokade av landet. Landene krever blant annet at Qatar skal kutte alle bånd til Iran og legge ned kringkasteren Al Jazeera. Den lille oljestaten har gjentatte ganger sagt at de ikke kommer til å etterkomme kravene.

Mange har prøvd å rydde opp i konflikten, inkludert Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og USAs utenriksminister Rex Tillerson.

«Det siste Saudi-Arabia vil»

Signeringen av Neymar har fått stor oppmerksomhet, og alle er klar over at pengene kommer fra Qatar. Det synes Saudi-Arabia lite om, ifølge Chadwick.

– Det er en sjarmoffensiv. Det er noe internasjonalt diplomati i dette. Det siste Saudi-Arabia vil er at folk i hele verden snakker om Qatar, sier han.

Matheu Guidere er ekspert på Midtøsten, og sier til afp at det er lederskikkelser i Qatar som har tatt Neymar-avgjørelsen.

– Kunngjøringen av Neymars overgang til PSG ble styrt fra høyt hold i Qatar som en del av en kommunikasjonsstrategi der den skal overgå andre debatter, som terrorisme. I dagevis har ingen nevnt noe negativt – alt handler om Neymar-overgangen, sier Guidere.

Saudi-Arabia og de andre landene har sagt at Qatars støtte til terrorisme er en av grunnene for blokaden. Bloomberg skriver at den franske regjeringen krever åpenhet fra Qatar om landets støtte til terrorisme etter signeringen.

«Qatar bruker ikke økonomiske verktøy for å skade handelspartnere og vi utnytter heller ikke forretningsavtaler for å få politisk gevinst», skrev Qatars finansminister Ali Shareef Al Emadi i et innlegg i Bloomberg forrige uke.

Spill om VM

Nyhetsbyrået Ap skriver at Neymar-signeringen er et pr-kupp for Qatar.

– Det høres ut som mye penger, men med hundrevis av milliarder av dollar på spill på grunn av Verdensmesterskapet, så vil Neymar bli sett på som en smart investering av Qatar, sier Christopher Davidson til Ap. Han underviser Midtøsten-politikk ved Durham University.

Signeringen av Neymar viser at Qatar fortsatt har internasjonal innflytelse, mener Davidson.

Qatar skal arrangere Verdensmesterskapet i fotball i 2022. Tildelingen av mesterskapet har fått hard kritikk på grunn av landets brudd på menneskerettighetene, antall døde arbeidere i byggingen av stadioner og anklager om korrupsjon. (Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: