Qatars finansminister Ali Shareef Al Emad har hatt en trå sommer og høst som følge av at fem naboer i regionen anklager landet for å støtte terrorisme. En kald diplomatisk skulder fra Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jemen har ført til at landet har brukt hundretalls milliarder på krisehjelp til seg selv.
Myndighetene har likevel jobbet med å holde hodet hevet – og pengene lett tilgjengelig. Denne uken undertegnet Qatar kontrakter til en verdi av 100 milliarder kroner på franske kampfly under et besøk av president Emmanuel Macron.
Qatar Airways, som tidvis har fløyet inn melkekyr under krisen, har også benyttet anledningen til å kjøpe 50 fly fra Airbus.
La VM i potten
Under en nylig pressekonferanse om neste års budsjett, sa Emad at satsingen på privat sektor vil øke i tiden som kommer. I tillegg loves det nye midler til forberedelsene til fotball-VM i 2022, skriver det qatarske nettstedet The Peninsula.
Før blokaden ble det angivelig brukt 500 millioner dollar i uken på VM-prosjekter, ifølge The Guardian.
Etter flere forsøk fra flere statsledere på å megle frem en hevelse av blokaden, har nettopp fotball-VM blitt et tema i høst. I oktober uttalte general Dhahi Khalfan fra Emiratene at en løsning kunne nås hvis Doha ga fra seg mesterskapet. Tv-kanalen Telesur er også blant dem som opplyser at en flytting av mesterskapet til 2026 har vært diskutert, slik at landet kan ordne opp i sine politiske floker.
På toppen av dette har filmen «The Workers' Cup», som ble sluppet i år, bidratt til å gi ny oppmerksomhet rundt forholdene som de utenlandske arbeiderne bor og arbeider under. Arbeidsforholdene har føyet seg inn i rekken av 2022-kontroverser, som for lengst har fått sin egen Wikipedia-side.
Foreløpig ser det likevel ut til at det omstridte mesterskapet blir arrangert som planlagt.
Svakere vekst
Til tross for at økonomien i landet er blitt holdt gående av statlige innsprøytinger, gikk veksten i bruttonasjonalproduktet ned til 0,6 prosent i andre kvartal fra 2,5 prosent i første, skriver Global Finance.
Parallelt med en lavere oljepris har Qatar styrket forholdet til Iran, som de eier et stort gassfelt sammen med. Qatar er fremdeles en av verdens største produsenter av flytende naturgass (lng).
Selve konflikten står fortsatt derimot uløst. Forrige måned gjorde USAs utenriksminister Rex Tillerson et nytt forsøk på å få partene til å komme til enighet, uten å lykkes.
– Jeg har ikke spesielt høye forventninger til at dette blir løst med det første. Det virker som om det er en del uvillighet blant partene til å engasjere seg, sa Tillerson den gang.