Qatar fikk en liste med 13 krav i begynnelsen av juni fra Saudi-Arabia, Egypt og andre arabiske land som de måtte innfri innen 7. juli. Landet har avvist de fleste av kravene, blant annet om å stenge medieselskapet Al Jazeera og bryte forbindelser med Iran. Listen ble redusert til seks krav nylig.
Sårbare banker
Eksperter trodde i juni det ville gå mot en snarlig løsning av konflikten. Etter to måneder er det steile fronter.
Qatar har store valutareserver og internasjonale investeringer og gjort det klart at de ikke vil la seg presse av nabolandene.
Finanssektoren i hovedstaden Doha begynner å merke konsekvensene av blokaden. Tidligere har det vært enkelt og billig å skaffe finansiering fra de oljerike nabolandene. Nå er denne muligheten sterkt begrenset.
Hovedstaden Doha er ett av flere finanssentre i Midtøsten.
– Qatarske banker har i økende grad blitt avhengig av ekstern finansiering de siste årene på grunn av en betydelig nedgang i Qatars oljeinntekter. Dette gjør dem sårbare, sier direktør Nitish Bhojnagarwala hos Moody’s i en kommentar.
Kredittvurderingsselskapet nedgraderte utsiktene for Qatars finanssektor på tirsdag.
«Fortsetter blokaden kan det utløse en kapitalflukt fra innskuddskontoer, ifølge Moody’s, som påpeker at over en tredjedel av innskudd er fra utenlandske kunder.
Tilpasser seg
Den britiske storbanken Standard Chartered har lang fartstid i fremvoksende markeder, blant annet i Midtøsten. De har lagt hovedkontoret for regionen til De forente arabiske emirater (UAE) og Dubai. Rundt 20 prosent av aktiviteten kommer fra regionen.
– Det er blitt vanskeligere for Dubai å fungere som et regionalt nav for internasjonale selskapers virksomheter hvis uroen fortsetter. Det er mange fordeler for oss ved å være i Dubai så vi ser på hva som kan gjøres. Det er også en risiko ved å forlate UAE, sier konsernsjef Bill Winters til Reuters.
Qatarske selskaper forsøker å tilpasse seg den nye situasjonen. Logistikk- og transportselskapet Milaha Maritime er i ferd med å flytte virksomheten vekk fra havnen i Dubai til Oman.
Qatar Airways har fått dispensasjon til å fly enkelte ruter i luftrommet over De forente arabiske emirater på vei til Asia. De har også økt flyvninger til byer i Oman, hvor det er mulig å reise til Saudi-Arabia og Dubai.
Det er åpnet nye shippingsruter direkte fra Malaysia, Pakistan, Taiwan og India de siste ukene. Tidligere gikk disse via Dubai. Qatars import falt med over en tredjedel i juni, viser nye statistikker.
Mot gjennombrudd?
Ifølge nyhetsbyrået Al Arabiya er det igangsatt et nytt initiativ denne uken i håp om å komme frem til en diplomatisk løsning. Kuwaits emir har sendt et brev til den saudiarabiske kongen og har foreslått å megle mellom partene.
USA har sendt avgått general Anthony Zinni og statssekretær Timothy Lenderking til regionen denne uken. De skal innom alle landene som er involvert i konflikten. USA har tette bånd med alle landene.
– Det er begrenset hva vi kan gjøre over telefonen. Vi er forpliktet til at denne konflikten lar seg løse. Det er viktig for å bekjempe terrorisme i regionen, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson før han reiste til Asia sist helg.
Målet er å få begge sider til forhandlingsbordet, ifølge Marcelle Wahbaed, som leder tenketanken Arab Gulf States Institute i USA.
– Zinni er en perfekt utsending gitt kjennskapen han har til konfliktområdene og de som er involvert, sier Wahbaed til The National.(Vilkår)