Observante seere av kringkasterne MSNBC og Fox News har denne uken lagt merke til et noe uvanlig innslag i reklamepausene. For tiden har en rekke statsledere samlet seg under FNs hovedforsamling i New York. Det har Qatar vist å benytte seg av i sin oppfordring om å heve blokaden av landet, som har pågått siden i sommer.

Slår på stortrommen

Golfstaten kaster heller ikke bort tiden i promoteringen av nettstedet LiftTheBlockade: I den 30 sekunders lange videosnutten tar Qatar avstand fra anklagene om at landet sponser terrorisme, slår et slag for kvinners rettigheter og pressefrihet og ber om at normale reiseforbindelser må gjenopprettes. Innslaget har høstet en rekke reaksjoner på sosiale medier.

Videoen, som også kan sees på Youtube, avsluttes med slagordet «Qatar Will Prevail», «Qatar vil seire». De har også skaffet seg plass på Time Square under FN-uken med hjelp av byrået Media Agency Group.

Landet har hyret inn 11 kommunikasjons- og PR-byråer for å fremme sitt budskap siden blokaden ble innført i juni, skriver International Business Times. De betalte også USAs tidligere justisminister John Ashcroft 2,5 millioner dollar for å bistå dem.

Også Saudi-Arabia har kjøpt reklameplass for å få sitt budskap igjennom. I juli betalte en saudiarabisk lobbyistgruppe 138.000 dollar, over én million norske kroner, for syv 30-sekunderssnutter på tv-kanalen NBC-4 i Washington, skriver Al Jazeera.

Trump tror på rask løsning

Etter måneder med isfront skal landene ha vurdert militære midler, noe som skal ha fått USAs president Donald Trump til å kontakte begge leirer i et forsøk på å roe situasjonen, ifølge kilder tett på meglingen. Innledningsvis sto Trump på Saudi-Arabias side, men ettersom en langvarig konflikt med Qatar også gi ytterligere trøbbel i dialogen med Iran, skal presidenten ha moderert seg, skriver ifølge International Business Times.

Qatars utenriksminister sa nylig at vennskapet med Iran hadde vokst under krisen. Trump har derimot brukt deler av taletiden sin i FN denne uken til å beskrive atomavtalen med Iran, inngått før hans presidenttid, som «en skam for USA».

Trump avviser å ha tatt kontakt med for å tone ned krigslysten, men tror på en løsning i Qatar-konflikten om ikke lenge.

– Vi har fortsatt en situasjon i Midtøsten som vi prøver å løse. Det tror jeg kommer til å skje rimelig snart, sier presidenten.

Under blokaden har Qatar brukt over 300 milliarder kroner på å holde økonomien gående. (Vilkår)

Fem ting det er verdt å vite før tyskerne går til urnene
Søndag er det valg i Tyskland. DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer det tyske valget på to minutter.
02:10
Publisert: