Ifølge listen som nyhetsbyråene Associated Press og Reuters har fått tilgang til, krever Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater (UAE) og Bahrain at Qatar stenger kringkasteren Al Jazeera og andre medier som landet finansierer. De ber også Qatar kutte bånd til Iran og ekstremistgrupper, samt stenge en tyrkisk militærbase. 

Qatar må i tillegg betale en uspesifisert sum som «kompensasjon».

Landene har så langt ikke gått ut offentlig med kravene. Nyhetsbyråene har fått tak i listen fra en ikke navngitt kilde i ett av de fire landene. 

Forhandler ikke under boikott

Saudi-Arabia, UAE, Egypt og Bahrain brøt alle diplomatiske, økonomiske og reiseforbindelser til Qatar 5. juni, noe som har ført til den verste politiske krisen blant Golf-statene på tiår. Qatar beskyldes for å finansiere terrororganisasjoner som IS, Hamas, Hezbollah og Det muslimske brorskapet, en påstand som Qatar avviser. 

Kravene har som mål å ende krisen, men utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani har tidligere sagt at landet ikke vil forhandle før blokaden er opphevet. 

Qatar har så langt ikke kommet med noen offentlig uttalelse om kravlisten, men Al Jazeera-korrespondent Hashem Ahelbarra sier den garantert vil bli avvist.

– Dette handler om nasjonal suverenitet. Alt som legges frem for Qatar som vurderes å være til hinder for landets interesser, vil bli forkastet, sier Ahelbarra i et intervju med egen tv-kanal

– Tyrkias base forblir

Ifølge Ahelbarra gjør kravet om kompensasjon saken ekstra spesiell. 

– For å spørre om kompensasjon må du få Qatars regjering til å si: «Beklager, jeg har begått feil», sier han, og legger til at det aldri har skjedd i den arabiske verden tidligere. 

Tyrkias forsvarsminister Fikri Isik sier at Tyrkia ikke har noen planer om å evaluere basen i Qatar. Han sier at krav om å stenge den vil være et inngrep i Ankaras forhold til Doha, og han foreslår i stedet at Tyrkia styrker sin tilstedeværelse. 

Ønsket fornuftige krav

Ifølge BBC har det vært stor frustrasjon i Washington, som forsøker å løse konflikten, fordi det har tatt landene så lang tid å komme med sine krav. 

Tidligere denne uken sa USAs utenriksminister Rex Tillerson at Washington håpet Saudi-Arabia og dets allierte ville komme med krav som var rimelige og mulige å gjennomføre. Han sier USA støtter forhandlinger lagt til rette av Kuwait.(Vilkår)

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge
Partileder Siv Jensen i Frp sier hennes parti vil stanse asylinnvandringen til Norge. Det opplyste hun på partiets sommerpressekonferanse fredag. Jensen listet opp fem tiltak som hun mener vil bidra til dette.
02:26
Publisert: