Cyril Ramaphosa ble torsdag endelig utnevnt til Sør-Afrikas nye president, etter uker med press for at Jacob Zuma skulle trekke seg. Nå starter jobben med å rydde opp etter år med korrupsjon og vanstyre i Afrikas ledende økonomi.

Men Ramaphosa må gå forsiktig frem med reformer.

Cyril Ramaphosa ble torsdag ettermiddag tatt i ed som Sør-Afrikas nye president.
Cyril Ramaphosa ble torsdag ettermiddag tatt i ed som Sør-Afrikas nye president. (Foto: Mike Hutchings/AP/NTB Scanpix)

– Ramaphosa står oppe i et dilemma. Hvis han går for hurtig frem risikerer han at partiet splittes. Men samtidig forlanger sørafrikanerne at han rydder opp og får fart på økonomien, og mange vil ha «pay back» mot Zuma og hans støttespillere, sier professor Henning Melber på telefon fra den sørafrikanske hovedstaden Pretoria.

Tysk-namibiske Melber har fulgt den politiske utviklingen i det sørlige Afrika i mange tiår, og han har i en årrekke vært tilknyttet Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Professor og Sør-Afrika-ekspert Henning Melber.
Professor og Sør-Afrika-ekspert Henning Melber.

Frykter vold

Melber beskriver Sør-Afrika som en trykkoker. Den sosiale misnøyen er stor etter år med vanstyre, korrupsjon og økonomisk stagnasjon. Polakken, ikke minst i det statsbærende partiet ANC, er preget av polarisering etter årene med Zuma som leder og president.

Nettopp derfor mener han Ramaphosa og den nye ledelsen i ANC har gått såpass forsiktig frem for å presse Zuma til å gå av frivillig.

– Ramaphosa vet at Zuma er i stand til hva som helst, og at han ikke er til å stole på. Men samtidig er fraksjoner i ANC, særlig i hjemstaten KwaZulu-Natal, meget lojale til Zuma. Frykten er fortsatt reell for at det kan komme til voldelige opprør, sier Melber.

Han mener det derfor blir meget spennende fremover å følge de mange rettsprosessene mot Zuma for korrupsjon og maktmisbruk, og om Zuma i desperasjon vil oppildne sine tilhengere til bråk.

Økonomisk håp

Den sørafrikanske valutaen rand har styrket seg helt siden Ramaphosa ble valgt til ANC-leder like før jul. Da Zuma endelig trakk seg sent onsdag gjorde randen et nytt hopp, og nærmet seg det høyeste nivået mot dollar på nesten tre år.

Melber understreker at økonomien blir den absolutt viktigste saken for Ramaphosa fremover.

– Ramaphosa har nå vel 15 måneder på seg å bygge tillit og bedre økonomien, før valget neste år. Økonomien er heldigvis allerede litt i bedring på grunn av høyere råvarepriser, så sjansene hans er gode, sier Melber.

Målet for ANC er å beholde det rene flertallet partiet har hatt i Sør-Afrika siden 1994, etter avskaffelsen av apartheid.

Realpolitiker

Ramaphosa var mange år ute av politikken, etter at han tapte maktkampen mot Thabo Mbeki da Nelson Mandela gikk av i 1999. Disse årene brukte han med suksess i næringslivet, og han ble en meget velstående mann.

Melber mener nettopp denne forståelsen for business og økonomi nå blir nyttig.

– Ramaphosa viste seg som en vellykket kapitalist, ikke en korrupt kapitalist som Zuma og hans venner. Han viste at man kan ha økonomisk suksess uten skittent spill, sier Melber.

Samtidig legger han ikke skjul på at heller ikke Ramaphosa er uskyldsren. Blant annet hans befatning med Marikana-massakren i 2012, da nesten 50 streikende gruvearbeidere ble drept. Ramaphosa satt da i styret i gruveselskapet Lonmin, og han har senere tatt selvkritikk i saken.

Melber beskriver Ramaphosa som en utpreget realpolitiker, en pragmatiker som vil finne de beste løsningene uten ideologiske bindinger.

– Ramaphosa får en liten tyvstart siden listen ligger så lavt etter Zuma. Men folk møkka lei, og han har ikke en sjanse å overleve politisk hvis han ikke klarer å rydde opp, sier Melber.(Vilkår)

Dette kommer sentralbanksjef Øystein Olsen garantert til å si i kveldens årstale
01:35
Publisert: