– Statsbudsjettet er en viktig begivenhet på mandag. FNs klimapanel legger frem noe som er langt viktigere. Jeg vet i hvert fall hva som kommer til å være prioritert lesing for egen del, sier klimateknologidirektør Nils Anders Røkke på Sintef-bloggen.
– Sjelden har en halv grad betydd så mye
I desember er det tre år siden 195 land vedtok et langsiktig globalt temperaturmål under FNs klimakonvensjon (UNFCCC) i Paris. Målet fra Parisavtalen er å holde økningen i gjennomsnittstemperaturen til godt under to grader sammenlignet med førindustrielt nivå.
– Sjelden har en halv grad betydd så mye for menneskeheten. Det er kanskje valget mellom 195 eller 186 stater i verden, kommenterer Røkke på forskningsstiftelsens egen blogg.
I april 2016 fikk FNs klimapanel (IPCC) mandat til å utarbeide en spesialrapport om hvordan målet om følgene av disse målene og hvordan det kan nås. Natt til mandag ble rapporten lagt frem i Sør-Korea. 91 forfattere fra 40 land har deltatt.
– Denne rapporten forteller hva som skal til for å nå målene i Parisavtalen. Den forteller også om konsekvensene for mennesker og økosystemer dersom vi ikke når målet om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. De nærmeste årene vil være avgjørende for om verden lykkes, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i en kommentar.
Tidsinnstilt bombe
Rapporten viser at kloden er ved et veiskille. Hva som skjer fra nå og frem til 2030 er kritisk, ifølge rapporten – spesielt for CO2-utslipp. Hvis det ikke skjer betydelige utslippsreduksjoner i løpet av det neste tiåret vil det bli umulig å holde global oppvarming til 1,5C– som landene ble enige om å bestrebe seg til.
Hvis ingenting blir gjort vil kloden være på vei mot en økning på 3–4 grader, noe som vil bli katastrofalt.
– Denne rapporten er ikke en vekker; den er en tidsinnstilt bombe. Klimaaktivister har i tiår bedt ledere om å vise ansvar og handling. Vi har knapt skrapt overflaten i hva som må gjøres. Ytterligere svikt vil være en skandaløs svik av planeten og fremtidige generasjoner, sier Gro Harlem Brundtland, i regi av å være midlertidig leder av The Elders i en kommentar.
«Klimarelaterte risikoer for helse, levebrød, matsikkerhet, vannforsyning, sikkerhet og økonomisk vekst forventes å øke med en global oppvarming på 1,5 grader– og øke videre med en to prosent oppvarming», skriver forskerne i rapporten.
Mer ekstremvær i vente
Det har kommet inn over 42.000 kommentarer som er blitt kommentert av rapportforfatterne, som har vurdert tre hovedtemaer:
- Hva skal til for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader?
- Hva er virkningene av en oppvarming på 1,5 grader – mot to grader og høyere?
- Hvordan kan man styrke den globale responsen, og komme med tiltak for utslippsreduksjon og klimatilpasning?
I rapporten diskuteres forbindelsen mellom klimaendringer og bærekraftig utvikling, og arbeidet med å utrydde fattigdom. Befolkningsstore områder i Sør-Asia, Sørøst-Asia og Øst-Asia forventes å få høyere temperaturer, mer nedbør og vil få flere og kraftigere stormer.
«Begrenses den globale oppvarmingen til 1,5 grader, og ikke to grader, reduserer dette antall mennesker som er utsatt for klimautsatte risikoer og fattigdom med opptil flere hundre millioner mennesker innen 2050», skriver forskere.
Liv eller død
Det er tidligere forsket lite på hva forskjellen mellom en temperaturøkning på 1,5 og to grader vil bli.
– For noen vil dette dreie seg om liv eller død – uten tvil, sa klimaforsker Natalie Mahowald ved Cornell University, som er en hovedforfatter på rapporten, under fremleggelsen.
- Med 1,5 grader høyere temperatur vil havet stige 10 centimeter mindre i 2100 enn med en to grader oppvarming.
- Halvparten så mange mennesker vil oppleve ferskvannsmangel hvis økningen begrenses til 1,5 grader.
- 14 prosent av verdens befolkning kan forvente å oppleve svært høye temperaturer med 1,5 grad gjennomsnittlig temperaturøkning. Dette øker til 37 prosent ved to grader.
- Med en to grader høyere temperatur vil nesten alle koraller forsvinne.
- Tropiske sykloner vil bringe med seg mindre vann hvis temperaturøkningen begrenses til 1,5 grader.
En høyere temperatur vil påvirke helsen – fra storbyer hvor det kan forventes kraftigere hetebølger til en spredning av områder hvor mygg kan smitte malaria og denguefeber. Rundt en halv million mennesker dør årlig av de to sykdommene, som smitter flere hundre millioner.
«Menneskeskapte aktiviteter anslås å ha forårsaket en global oppvarming på én prosent sammenlignet med førindustrielt nivå. Denne vil sannsynligvis nå 1,5 prosent mellom 2030 og 2052 hvis den fortsetter å øke med dagens hastighet», skriver forskerne i rapporten.
Isfri Arktis-sommer
I enkelte områder i verden har temperaturøkningene vært langt høyere; to til tre ganger høyere i Arktis-regionen.
«Regioner som har en uforholdsmessig høyere risiko er blant annet de arktiske økosystemene», ifølge rapporten.
Øker temperaturen med 1,5 grader kan det forventes at Arktis blir helt isfri en sommer hver århundre. Med en to grader økning kan dette skje en gang i tiåret.
«Ved å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader kan dette redusere innvirkningen på landområder, ferskvann og kystens økosystemer. På den måten kan flere tjenester som mennesker er avhengig av bevares», skriver forskerne.
Det er en høy sannsynlighet for at noen av de mest befolkningstette områdene i verden, blant annet i Sør-Asia, vil oppleve ekstremt høye temperaturer hvis gjennomsnittstemperaturen for kloden øker med to prosent.
I andre regioner kan det forventes kraftig nedbør og sannsynlighet for tørke i andre regioner.
«Antallet varme dager forventes å øke i de fleste landområder – med den største økningen i tropiske områder», heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.