For omtrent fire år siden startet amerikanske og britiske myndigheter etterforskning av den multinasjonale råvaregiganten Glencore, mistenkt for omfattende korrupsjon i flere land i Afrika. Påtalemyndigheten i Brasil har også vært involvert i saken.

Ifølge Financial Times har etterforskningen nå kulminert med at Glencore innrømmer syv tilfeller av korrupsjon i forbindelse med oljevirksomhet i Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Elfenbenskysten, Nigeria og Sør-Sudan.

Britiske påtalemyndigheter skriver i en uttalelse at betaling av korrupsjon var klarert helt på toppen i Glencore: «Glencores agenter og ansatte betalte bestikkelser på over 25 millioner dollar for fortrinnsrett til olje, med selskapets godkjennelse».

Den legendariske sørafrikaneren Ivan Glasenberg styrte Glencore i nesten to tiår, før han i fjor overlot roret til en annen sørafrikaner, Gary Nagle, som også har lang fartstid i selskapet. Den tidligere BP-sjefen, briten Tony Hayward, var i en årrekke styreformann, før også han gikk av i fjor.

Glencore setter nå av 1,5 milliarder dollar, hvorav én milliard som skal betales til amerikanske myndigheter. Brasil får 40 millioner dollar, mens det endelige beløpet som skal overføres til London blir avgjort neste måned.

Skal overvåkes i tre år

Selskapet blir også satt under overvåkning av amerikanske myndigheter. Det amerikanske justisdepartementet skal utplassere uavhengige overvåkere i Glencores administrasjon over de neste tre årene, for å sjekke internkontrollen og overvåke at alt gjøres etter boken.

Selskapet er verdensledende innen sin bransje med produksjon og gruver verden over, og trading med en rekke råvarer, som metaller, olje og landbruksprodukter. Alt styres fra Sveits, men svært mye av produksjonen skjer i fattige land som pleier å havne høyt oppe på korrupsjonslistene.

Glencore har slitt med ryktet helt siden selskapet ble grunnlagt i 1974 av den amerikanske finansmannen Marc Rich, som lenge sto høyt på FBIs liste over ettersøkte, mistenkt for ulovlig handel med Iran og skatteunndragelser. Han ble for øvrig benådet av president Bill Clinton på hans siste dag som president i 2001, en da meget kontroversiell tildragelse.

Selskapet havner stadig i miljøaktivisters og fagforeningers søkelys, særlig i fattige land der miljøvern er uvanlig, mens barnearbeid og arbeidsulykker er vanlig. Glencore er børsnotert i London og Johannesburg, og aksjen har i år nærmet seg rekordnotering, fyrt opp av høye priser på energi, metaller og matvarer.

Glasenberg og statlige Qatar Holding er største eiere i Glencore, hver med knapt ti prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.