Det er ett år siden finansmarkedene våknet opp og skjønte at det var sannsynlig at det ville komme en spredning av koronaviruset fra Kina til resten av verden. Råvareprisene og aksjemarkedene stupte de neste ukene. Nå settes det nye årsrekorder – også i råvaremarkedet.

Råvareinvesteringsselskapet SummerHaven har satt sett på utviklingen av 27 ulike råvarer – fra kaffe til nikkel. Alle hadde en positiv utvikling i seksmånedersperioden frem til midten av januar.

– Dette er virkelig uvanlig. Vi har gått 50 år tilbake i tid og vi har aldri tidligere sett at alle råvarene har steget samtidig. Dette er ekstraordinært – ikke bare for de neste tre til seks månedene, men for det neste tiåret, sier partner Kurt Nelson hos SummerHaven til Financial Times.

Sjelden supersyklus

Spotprisen for nordsjøolje brøt gjennom 60 dollar fatet for første gang siden koronapandemien startet tidligere denne uken. Kobberprisen, som tradisjonelt fanger opp en oppgang i verdensøkonomien tidlig, er på det høyeste på åtte år.

«Vi mener at en ny råvareoppgang, og spesielt for olje, er underveis. Det er endringer underveis for inflasjon og renteutvikling», skriver den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan i en ny rapport, som ble publisert på onsdag, ifølge Bloomberg.

Bygger «energi-øy» i Nordsjøen
Danmark vil bygge en "energi-øy" for 300 milliarder kroner i Nordsjøen. Øyen vil distribuere ren elektrisitet fra flere hundre havvindmøller.
02:36
Publisert:

Dette blir sett på som begynnelsen på en ny «supersyklus». De siste 100 årene har det kun vært fire supersykluser, ifølge Bloomberg. Den forrige supersyklusen nådde en topp i 2008 etter en mangeårig høy etterspørselsvekst fra det kinesiske markedet på alt av råvarer.

«Hedgefond har ikke vært så optimistiske på råvarer siden midten av 2000-tiåret, da Kina hamstret alt fra kopper til bomull. Da skjedde dette mens avlingssvikt og eksportforbud i verden sendte matvareprisene høyere», skriver Bloomberg.

Ikke alle er enige.

– Historisk sett kommer en supersyklus hvert 30. eller 40. år. Vi har nettopp avsluttet en. Dette vil være et unntak, sier sjeføkonom Norbert Rücker hos den sveitsiske banken Julius Baer til Financial Times.

«V» for vaksine

JPMorgan mener den nye supersyklusen utløses av at verden begynner å se slutten av koronapandemien, en svak dollar, høyere inflasjon og myndigheter og sentralbanker som fortsatt gjør hva de kan for å støtte opp rundt finans- og pengepolitikken.

Den amerikanske finansinstitusjonen er ikke alene om optimismen. Goldman Sachs Group og Bank of America spår oppgang i råvaremarkedet.

«Det er forenklet, men stort sett riktig, å se på råvareutsiktene for 2021 som en V-formet utvikling på grunn av vaksineutrullingen. Hva som er viktig, er at denne oppgangen i råvareprisene faktisk er starten på en mye lengre strukturell oppgangsperiode for råvarer», skriver Goldman Sachs, ifølge Financial Times.

Goldman Sachs mener det grønne skiftet vekk fra olje kan føre til nye årlige investeringer på mellom 1000 og 2000 milliarder i infrastruktur. Elektriske biler og solpaneler har behov for blant annet mer kobber til kabler og utstyr.

Historisk korneksport

De kinesiske råvarelagerbeholdningene har falt som følge av handelskrigen med USA og koronapandemien. I år ventes det en økonomisk vekst for den kinesiske økonomien, som er verdens nest største, på mellom åtte og ni prosent – nivåer Kina ikke har opplevd på ti år.

Prisene på soyabønner har gått rett til værs, og korn omsettes til de høyeste prisene siden 2013. Prisene på soyabønner har steget med 70 prosent siden i fjor vår.

Kornprisen er nesten doblet på seks måneder. Handelskrigen mellom USA og Kina førte til at prisene falt fra 2016. Nå er det et enormt behov fra det kinesiske markedet.

«Det ble solgt 7,5 millioner tonn korn fra USA i siste uke av januar. Dette er et nivå som ikke er sett, i alle fall siden 1990. 5,9 millioner tonn av dette ble solgt til Kina», skriver ING i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.