Xiang Guangda har vært kjent som en visjonær i nikkelmarkedet. Han har ikke vært redd for å ta store veddemål og har gått under navnet «Big Shot». Tidligere i vinter tok han shortposisjoner via selskapet Tsingshan – sterk i tro en om at prisen ville falle.

Det motsatte skjedde. Etter å ha ligget på rundt 20.000 dollar per tonn gikk den til 100.000 dollar i forrige uke. Xiang, som startet som mekaniker i et fiskeriselskap, har tatt posisjoner på mellom åtte og 11 milliarder dollar, ifølge Finews Asia.

Historisk nedstengning

Tsingshan, som er verdens største produsent av nikkel og rustfritt stål, bekrefter at selskapet har inngått en avtale med motpartene i veddemålet, ifølge en pressemelding fra selskapet, som først ble rapportert av Financial Times.

Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan Chase og storbanken Standard Chartered, som har det meste av aktiviteten i Asia, har gått med på å ikke tvangsselge nikkel eller sikkerheten Tsingshan har stilt bak veddemålene.

Stillstandsavtalen gjør at partene skal få tid til å forhandle frem en avtale om å stille ny sikkerhet for veddemålet. Avtalen gjør det mulig for Tsingshan å redusere størrelsen på posisjonene og samtidig åpne nikkelmarkedet for normal handel.

Den legendariske metallbørsen London Metal Exchange (LME) stengte all handel med nikkel. Sist dette skjedde var i 1985 da et internasjonalt tinnkartell kollapset og handelen ble suspendert både ved LME og råvarebørsen i Kuala Lumpur.

Råvarebørsen London Metal Exchange kansellerte nikkel-kontrakter på 3,9 milliarder dollar i forrige og og suspenderte handelen.
Råvarebørsen London Metal Exchange kansellerte nikkel-kontrakter på 3,9 milliarder dollar i forrige og og suspenderte handelen. (Foto: Simon Dawson/Reuters/NTB)

LME kansellerte transaksjoner som allerede lå inne i handelssystemet til en verdi av nesten fire milliarder dollar i forrige uke.

Handelen i nikkel skal etter planen gjenopptas ved råvarebørsen LME fra onsdag morgen.

«LME ser at en stor markedsaktør har delt informasjon knyttet til støtte fra et bankkonsortium, noe som kan tyde på at risikoen for ytterlige forstyrrelser kan reduseres», skriver LME i en uttalelse.

I teorien har det fortsatt vært mulig å handle nikkel på Shanghai Futures-børsen, der prisen har falt til 226.000 yuan (35.500 dollar) per tonn på tirsdag morgen. Totalt har Tsingshan posisjoner på 150.000 tonn. De fysiske lagrene av nikkel, som er plassert via LME, er på kun 75.000 tonn, ifølge Reuters.

– Et hensynsløst kapitalspill

Short-skvisen har ført til store forstyrrelser for hele industrien og konsekvensene for mindre selskaper kan være alvorlige. Jilin Jien Nickel Industry, som er et mellomstort selskap med rundt 5000 ansatte, har advart kunder og samarbeidspartnere om at de kan gå på tap.

«Et hensynsløst kapitalspill har rammet oss med lynets hastighet. Det har ført til en enestående krise hvor det kjempes for å overleve for hardtarbeidende og ansvarlige selskaper som vårt. Store tap er ikke lenger uunngåelige», skriver selskapet i et brev til samarbeidspartnere, ifølge Wall Street Journal.

Xiang og Tsingshan kontrollerer blant annet store gruver i Indonesia. I 2019 kjøpte selskapet opp store reserver i forkant av at Indonesia innførte eksportforbud av nikkel. Dette sendte prisene kraftig opp og Xiangs innflytelse over markedet økte.

– Kunstig skapt krise

Interesseforeningen China Nonferrous Metals Industry Association, som har flere hundre medlemmer, er bekymret for hva de karakteriserer som en «irrasjonell prisoppgang» på nikkel og mener dette vil forårsake alvorlige konsekvenser på de globale forsyningskjedene.

– Dette er en helt og holdent kunstig skapt krise, sier direktør Michael Lion hos Everwell Resources til Wall Street Journal.

Han mener det er en risiko for at råvarebørsens rolle med å håndtere risiko for markedsdeltagerne kan bli ødelagt på grunn av hva som har skjedd den siste uken.

LME sier de vil øke tilsynet med nikkelmarkedet. Blant annet vil de kreve at meglere og andre markedsaktører opplyser om posisjoner i nikkel på over 600 tonn og også forklare begrunnelsen for at disse posisjonene er inntatt, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.