– Det var sterk kost. Det er ingen tvil om at dette egentlig er et generelt oppgjør med hele hovedlinjene i Trumps forsvar- og sikkerhetspolitikk – selv om han trekker seg som direkte følger av uenigheten om beslutningen om å trekke USA ut av Syria, sier forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Sent torsdag kveld norsk tid meldte Det hvite hus at forsvarsminister Jim Mattis (68), av mange sett på som en kontinuitetsbærer for amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk, trekker seg fra stillingen og slutter på nyåret.

«Rystet, lei seg og redde»

Reaksjonene lot ikke vente på seg. CNN skriver blant annet at det politiske miljøet i Washington er «rystet, lei seg og redde», og trekker frem reaksjonene fra to fremtredende republikanske politikere: Senator Marco Rubio fra Florida og guvernør John Kasich fra Ohio:

– Leste akkurat General Mattis' oppsigelsesbrev. Det gjør det helt klart at vi er på vei mot en serie graverende policyfeil, noe som kan sette vår nasjon i fare, skade våre allianser og styrke våre motstandere, skrev Rubio.

– Dette kaoset – både utenriks- og innenriks – setter USA i fare og må stoppes umiddelbart, skrev Kasich.

Ignorerte advarsler

Det skjer etter at president Donald Trump skal ha ignorert firestjernersgeneral Mattis' advarsler om ikke å trekke amerikanske tropper ut av Syria – noe presidenten offentliggjorde på Twitter tidligere denne uken.

I oppsigelsesbrevet skriver Mattis at det å behandle allierte med respekt og opprettholde sterke relasjoner til partnere er en av nøklene til å lykkes i forsvars- og sikkerhetspolitikken.

– Fordi du har rett til å ha en forsvarsminister hvis meninger er mer på linje med dine om dette og andre temaer, mener jeg det er best for meg å trekke meg fra min stilling, skriver Mattis i brevet, som er gjengitt i Washington Post.

Forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
Forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. (Foto: IFS)

Melby sier det ikke er tvil om at brevet kan ses på som kritikk av Trump.

– I brevet legger han hele vekten på rollen som USAs allianser spiller utenriks- og sikkerhetspolitisk. Han advarer mot systemene som Russland og Kina representerer. Alt er et rimelig knusende oppgjør med det som har vært og er hovedlinjene i Trumps måte å se verden på, sier Melby.

Dårlig nytt

I brevet kommer ikke Mattis med ett eneste rosende ord om presidenten. Melby mener oppsigelsen er dårlig nytt for USAs allierte – deriblant Nato og Norge. Det forklarer han med at Mattis, i samarbeid med tidligere utenriksminister Rex Tillerson, tidligere sikkerhetspolitisk rådgiver H.R. McMaster og tidligere stabssjef John Kelly, har arbeidet for å opprettholde gode relasjoner til allierte, forsikret at USA står bak Nato-samarbeidet, og bidratt til at USA er sterkere representert militær i Europa enn på lenge.

– Han har vel blitt oppfattet som, blant annet i vår egen regjering, som en garantist for at alt Trump har sagt og gjort med tanke på forholdet til USA allianser i praksis ikke har så stor betydning som Trumps retorikk ville tilsi. Derfor er dette bekymringsfullt for USAs allierte, og ikke minst Europa, sier Melby.

Washington Post skriver at Mattis de siste månedene har hatt flere uenigheter med Trump, og måttet se sin innflytelse svinne hen.

Melby sliter med å se aktuelle kandidater som kan være kvalifisert til å overta hans rolle.

– Det er ikke noen fremstående personer i denne administrasjonen som kan stå i de samme funksjonene som Mattis og de andre personene jeg nevnte, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: