Parallelt med at Kina har forhandlet med USA for å få til en handelsavtale, har de kjørt forhandlinger med 15 land for å bli enige om en omfattende handelsavtale. Nå er de nesten i havn og avtalen kan bli undertegnet i Bangkok over helgen.

– Gitt den globale situasjonen og usikkerheten vil avtalen øke handel og investeringer, og fremme en bærekraftig økonomisk utvikling for alle 16 land, sa Thailands visestatsminister Jurin Laksanawisit på en pressekonferanse denne uken.

Kina-styrt avtale

I 2010 lanserte president Barack Obama handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) for land ved Stillehavet. TPP skulle tilby en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstagerrettigheter, miljø, rettferdig handel og investeringer for medlemslandene.

Avtalen var strukturert på en måte som gjorde at Kina ikke ville kunne bli medlem uten først å gjennomføre store reformer. Obama-administrasjonen så på TPP som et forsøk på å påvirke Kina slik at det unngås en åpen handelskrig mellom de to økonomiske supermaktene.

Noe av det første president Donald Trump gjorde etter han ble innsatt var å trekke USA fra avtalen.

– En av de verste avtalene jeg har sett, sa han.

Kina har kastet inn all sin økonomiske og politiske tyngde i Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Kinesiske forhandlere og toppolitikere har reist Asia rundt.

Kina president Xi Jinping.
Kina president Xi Jinping. (Foto: NTB/Scanpix)

President Xi Jinping var India nylig, hvor det har vært stor skepsis til en Kina-ledet avtale. Han har overbevist statsminister Narendra Modi om at vil være i Indias interesse å undertegne avtalen.

– Siden Modis gjenvalg virker det som at det har vært en ny giv for å fullføre avtalen til tross for bekymring over Indias handelsbalanse med Kina, sier forsker Richard Rossow ved tenketanken U.S. India Policy Studies ved the Center for Strategic and International Studies til Bloomberg.

– Tredje sjokk for India

India importerer fire ganger mer fra Kina enn de eksporterer til Asias største økonomi. Det er stor motstand om å bli mer avhengig av Kina. Modi la frem «Make in India»-planene da han ble valgt, hvor målet var å gjøre India i stand til å konkurrere med kinesiske fabrikker.

Dette har ikke materialisert seg. Heller ikke handelskrigen mellom USA og Kina har gjort at landet har klart å lokke til seg internasjonale selskaper fra Kina. De har heller valgt Vietnam, som har en av de høyeste vekstratene i Asia.

Den indiske veksten kom inn på kun fem prosent i andre kvartal, stillstand i industriproduksjonen og rekordhøy arbeidsledighet for unge arbeidstagere. En utskifting av pengesedlene, for å få den svarte økonomien i lyset, førte til lavere forbruk.

– Å bli en del av RCEP vil bli det tredje sjokket for økonomien, etter demonetisering og økning i merverdiavgiften. Dette er en form for liberalisering av økonomien som ikke for Indias beste, sa Jairam Ramesh, som leder opposisjonen Kongresspartiet på en pressekonferanse denne uken.

– Et reelt problem

16 land i Asia-regionen, som også inkluderer Australia, møtes til det årlige toppmøtet East Asian Summit (EAS) i Bangkok i neste uke. Avtalen vil sannsynligvis bli lagt frem og undertegnet.

President Barack Obama deltok på alle EAS-møtene i Asia, med unntak av i 2013 under en budsjettkrise.

Trump deltok på deler av møtene i 2017 på Filippinene, da landet samtidig var vertskap for Apec-møtet, før han tok turen på golfbanen. I fjor sendte han visepresident Mike Pence. I år stille handelsminister Wilbur Ross.

– Det vil skape overskrifter i Asia at ingen amerikansk leder kommer til et møte med andre toppledere. Det stiller spørsmål ved hvor alvorlig administrasjonens Stillehavsstrategi og påliteligheten til USA som en pålitelig partner i regionen, sier seniorrådgiver Amy Searigh his tenketanken Center for Strategic and International Studies til CNBC.

Hennes kollega mener signaleffekten er viktig.

– Hvis du møter opp får du skryt, uansett hva du faktisk sier eller gjør. Hvis du ikke stiller opp er det et reelt problem, sier senioranalytiker Matthew Goodman.

Presidentene Donald Trump, Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin var alle ventet å delta på det årlige APEC-toppmøtet 16. og 17. november i Chiles hovedstad. Etter to uker med protester og uro har Chiles kansellert APEC-toppmøtet og FNs klimakonferanse COP25.

Trump og Xi skulle etter planen ble enige om første fase i en handelsavtale. USA fastholder på tidsplanen og ifølge Kina er det mulig at Xi vil invitere Trump til Macau i november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.