Det er 30 år siden vestlige backpackere inntok Asia. De fant frem til ukjente steder som senere er utviklet til populære turistdestinasjoner. Mens foreldregenerasjonen jobbet noen måneder for å finansiere et liv på loffen i Asia, er det oppstått en trend der enkelte tigger penger for å finansiere reisen.

Utvises fra Bali

Det er 100 år siden amerikanere og europeere fant veien til den indonesiske øya Bali. Det tropiske øyparadiset har gått fra å være en ren luksusdestinasjon for nyrike – til å omfavne charterturister, backpackere og de som betaler titusener av kroner i døgnet for en villa.

Backpackere ønskes fortsatt velkommen til Bali – så lenge de kan finansiere oppholdet. Det er det mange som ikke kan. Reiselivsnæringen og lokalbefolkningen er lei av vestlige backpackere i 20-årene som slår seg ned ved strender og fortau og tigger for å finansiere reisen.

Fenomenet går under navnet «begpackers» og er blitt et trenduttrykk på sosiale medier. Nå har myndighetene i Sørøst-Asia fått nok.

– Vi har hatt mange tilfeller med problemturister i det siste, fra blant annet Australia, Storbritannia og Russland, sier Setyo Budiwardoyo, som jobber i immigrasjonsdepartementet til nettavisen Detik.

Reiselivssektoren står for rundt 80 prosent av Balis økonomi. Lokalbefolkningen i reiselivssektoren har lave inntekter. Backpackere bruker mer på en seksmånedersreise enn de har i årsinntekt.

– Utenlandske turister som går tomme for penger eller utgir seg for å være tiggere, vil bli sendt til sine respektive ambassader, sier Setyo.

Utenlandske turister som går tomme for penger eller utgir seg for å være tiggere, vil bli sendt til sine respektive ambassader
Setyo Budiwardoyo, ansatt i Balis immigrasjonsdepartement

Tidligere har immigrasjonsmyndighetene på Bali gitt dem gratis overnatting og mat.

Frykter ikke myndighetene

Det er ikke bare Bali som opplever fenomenet. I Malaysia, Filippinene og Thailand dukker det opp backpackere som slår seg ned ved gater for å selge overpriset juggel. Thailand har innført forbud mot tigging, og en rekke turister er utvist etter å ha blitt arrestert.

En malaysisk blogger i Melaka la ut bilder og videoer nylig av vestlige tiggere utenfor Hard Rock Cafe.

«Da jeg tok bilder, ble en av dem aggressiv og truet med å kaste telefonen min i elven. Det virker som at de blir mer modige uten å frykte myndighetene», skriver reiselivsbloggeren Michael Quay på Facebook.

Ordføreren og politiet i byen har forsøkt å fjerne dem, men det har vist seg vanskelig. De ønsker ikke å gå for hardhendt til verks og arrestere dem i frykt for å skape negative overskrifter.

– Disse menneskene er her tilsynelatende på turistvisum. Hvordan kan de drive forretninger eller selge noe som helst? Det er lovbrudd. Vi har bedt dem om å fjerne seg, sier ordfører Mansor Sudin til New Straits Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.