Konglomeratet Wanda Group har i helgen drevet intens brannslukking etter det selskapet kaller et "ondsinnet rykte" om at selskapets styreleder ble nektet utreise fra Kina. Ifølge ryktene skal milliardæren Wang Jianlin ha blitt anholdt på flyplassen i Tianjin på fredag i det han var i ferd med å reise til London sammen med familien. Dette melder Bloomberg og Financial Times mandag morgen. 

Wang Jianlin skal senere ha blitt løslatt, men fikk ikke lov til å forlate landet. Selv om Wanda Group var raskt ute med med å avvise ryktene, var reaksjonene i finansmarkedene voldsomme. 

Kraftig aksjefall

Financial Times skriver at aksjene til det Hong Kong-noterte datterselskapet Wanda Hotel Management falt så mye som 11 prosent i mandagens handel. Også i obligasjonsmarkedet fikk Wanda-investorene kjørt seg. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg falt kursen på en av obligasjonene utstedt av Wanda Properties International med tre prosent. De kraftige utslagene i finansmarkedet skal ha roet seg noe utover i mandagens handel. 

Det var ifølge Financial Times den kinesiskspråklige nyhetsbloggen Bowen som først omtalte saken. I sin uttalelse skriver Wanda Group at historien er et "ondsinnet rykte", og at selskapet har rapportert hendelsen til myndighetene. 

Måtte gi opp London-investering

Ifølge Bloomberg måtte Wanda Group tidligere i år gi opp sine planer om å kjøpe en eiendom i London for 470 millioner pund, eller nær 4,7 milliarder norske kroner. Årsaken var kinesiske myndigheters aksjoner for å stoppe utflyten av kapital fra landet. Det siste året har Kinas kommunistparti innført strengere kapitalkontroll og et tøffere tilsyn med utenlandsinvesteringer i et forsøk på å forhindre ytterligere svekkelse av landets valuta, Yuan. 

De lovet verden batterirevolusjon. Det endte med konkurs i USA
Det sveitsiske selskapet Alevo Group som ble startet av norske Jostein Eikeland, lovet verden ny revolusjonerende batteriteknologi. Nå er Alevos fabrikk i USA slått konkurs.
03:26
Publisert:

 (Vilkår)