Den nordkoreanske kjernekraftsprengningen søndag er blitt fordømt av hele verdenssamfunnet. Den kinesiske regjeringen overleverte en formell protest til Nord-Korea mandag. Den blir beskrevet som «krass» og uvanlig fra Kina, som har tette forbindelser med nabolandet.

– Kina motsetter seg at Nord-Korea utvikler kjernefysiske våpen. Vi ønsker at Korea blir en atomvåpenfri halvøy. Dette er velkjent, også for Nord-Korea, sa talsmann Geng Shuang hos det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået afp.

Kommunikasjon og dialog

Helgens prøvesprengning er den sjette siden 2006. Direktør Dan Smith ved tenketanken Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) har fulgt situasjonen i Nord-Korea gjennom mange år og mener at åpne kanaler med kommunikasjon og dialog er nødvendig.

Direktør Dan Smith ved tenketanken SIPRI.  
Direktør Dan Smith ved tenketanken SIPRI.  

– Jeg skjønner hvorfor det er veldig vanskelig når Nord-Korea akselererer programmet. Det virker som at det nordkoreanske atomvåpenprogrammet går raskere fremover enn hva de fleste trodde ved begynnelsen av året, sier Smith, som ledet Institutt for fredsforskning (Prio) i Oslo fra 1993 til 2001.

USAs president Donald Trump har tidligere holdt døren åpen for dialog og forhandlinger med Nord-Korea. Smith mener å se en endring.

– Siden «ild og raseri»-kommentaren og meldingene om at det ikke er nok å snakke, har vi sett en endring i retorikken og eskalering i språkbruken, sier Smith.

Kinesisk dilemma

Trump kritiserte Sør-Korea i en twitter-melding i helgen om at forsoning med Nord-Korea ikke vil gi resultater.

«De skjønner bare en ting», skrev Trump.

– Det gjør at en lurer på hvilke alternativer det er – utover militær handling, sier Smith.

Han er usikker på hvor stor innflytelse Kina i realiteten har overfor Nord-Korea. Rundt 85 prosent av Nord-Koreas handel går via Kina.

– Kina har et dilemma. Potensielt kan kineserne ha betydelig innflytelse, men hvis de bruker den – vil Nord-Korea lytte? Hva skjer deretter? Vil nordkoreanerne sulte? Vil regimet kollapse? Det kan virke som at stormaktene har stor innflytelse over små land, men også USA har sett at dette ikke alltid er tilfelle, sier Dan Smith.

– Hva vil USA og Trump foreta seg?

– Enhver som prøver å forutsi hva Trump-administrasjonen vil gjøre, er dristige, sier direktør Dan Smith ved tenketanken.

Nordkoreanske provokasjoner

Finansinstitusjonen Nomura mener at spenningen mellom Nord-Korea og USA ikke har vært høyere siden 1994. For 23 år siden vurderte daværende president Bill Clinton preventive militære angrep mot Nord-Korea for å stanse atomvåpenprogrammet i Yongbyon.

USA forhandlet frem en avtale hvor Nord-Korea skulle avslutte programmet i bytte mot økonomisk bistand og mat. Den avtalen ble brutt i løpet av kort tid og landet foretok den første prøvesprengningen av en atombombe i 2006.

– Antall provokasjoner fra Nord-Korea i år har allerede gått forbi fjorårets, sier analytiker Young Sun Kwon hos Nomura.

Opptellingen fra Nomura viser 13 provokasjoner fra Nord-Korea i år – mot 11 i fjor. I hele perioden fra 1998 til 2015 var det til sammen 15 provokasjoner.

Forventer økt aktivitet

Eksperter har siden 2014 advart om at Nord-Korea utvikler nye, og mindre kjernefysiske våpen, parallelt med utviklingen av langdistansemissiler. Dette programmet er inne i en ny fase.

Det er kun en uke siden Nord-Korea avfyrte et langdistansemissil over Japan. Målet er å plassere kjernefysiske våpen på langdistansemissil som kan nå det amerikanske fastlandet. Dagens missiler skal kunne nå den amerikanske øya Guam i Stillehavet.

– Vi fortsetter å se økt aktivitet ved militære områder som tidligere er benyttet til oppskyting av missiler. Vi forventer nye oppskytinger – også av langdistansemissiler, sa Chang Kyung-soo fra det sørkoreanske forsvarsdepartementet under en parlamentshøring på mandag.

Det sørkoreanske forsvaret gjennomførte mandag et simulert angrep på Punggye-ri, hvor den siste prøvesprengningen ble foretatt. Jagerfly, avanserte missiler og bruk av ammunisjon ble brukt under øvelsen.

Sør-Korea vil styrke rakettforsvaret mot Nord-Korea. Seks utskytningsramper ble utplassert tidligere i år – til store protester fra Kina. Kinesiske forbrukere svarte med boikott av sørkoreanske selskaper.

Risiko for feilberegning

USAs forsvarsminister vil ikke gå i detalj på hva den amerikanske reaksjonen vil bli.

– Responsen vil bli både effektiv og overveldende. Vi har ingen hensikt til å utslette Nord-Korea fullstendig, men vi har mange muligheter til å gjøre det hvis vi ønsker, sa forsvarsminister Jim Mattis på søndag.

Dette er samme type truende retorikk som Nord-Korea har brukt overfor USA, Sør-Korea og Japan ved tidligere anledninger. Trump mener at dette er et språk som nordkoreanerne skjønner.

Det er også en risiko med å bruke et slikt språk; det kan misforstås.

– Risikoen for en amerikansk militær intervensjon eller en feilberegning fra Nord-Korea har økt, ifølge Young Sun Kwon hos Nomura.

Katastrofale konsekvenser

Alavan Business Advisory har forsøkt å kvantifisere de 10 mest sannsynlige geopolitiske scenarioene som eksisterer. De mener det er en 35 prosent sannsynlighet for at verden vil lære seg å leve med Nord-Korea som en atomvåpenmakt.

Sannsynligheten for et amerikansk militær intervensjon ligger på 15 prosent. Et mer sannsynlig scenario er at Kina vil legge press på Nord-Korea etter at årets partikongress er avholdt i november.

Nomura nøyer seg med tre scenarioer – status quo, en forhandlet løsning og militær konfrontasjon.

«En militær konfrontasjon vil føre til stagflasjon og en gjenforening av de koreanske landene. Det er risiko for unntakstilstand, kapitalkontroll og nødtiltak i pengepolitikken. De negative konsekvensene på aksjemarkedet vil sannsynligvis være katastrofale. Vi tror Sør-Korea vil gjør alt i sin makt for å unngå krig», skriver Nomura i rapporten «Brinkmanship on the Korean peninsula».(Vilkår)

Nå kommer hi-fi-merkene etter Apple
Helt trådløse ørepropper ble gjort kjent gjennom Apple Airpods. Nå kommer flere store navn innen hi-fi etter.
00:45
Publisert: