I slutten av januar nådde Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen et nivå som sist ble satt i 1991 og passerte 24.000. Optimismen var høy i forkant av at resultatsesongen skulle sette inn – med god grunn. Investorer er skeptiske til om resultatveksten kan fortsette.

32 prosent resultatvekst

Den globale inntjeningsveksten for fjerde kvartal ligger på 15,5 prosent, ifølge MSCI World AC Earnings Growth. For selskapene som inngår i den amerikanske børsindeksen S&P ligger inntjeningsveksten på 15 prosent – det samme som i 1. kvartal i 2017.

Den har steget i løpet av resultatsesongen – ikke bare i USA, men også i Asia og fremvoksende markeder. De største selskapene ved Tokyo-børsen har lagt bak seg et rekordkvartal.

Inntjeningsveksten er på over 32 prosent for de børsnoterte japanske selskapene som hadde lagt frem resultater frem til tirsdag denne uken, ifølge SMBC Nikko Securities. Ikke bare er dette den høyeste resultatveksten siden 2012, men det er en ny resultatrekord i japanske yen.

Det samlede overskuddet for selskaper som er notert ved hovedlisten ved Tokyo-børsen forventes å passere 12.300 milliarder yen (900 milliarder kroner). Japan har avvikende regnskapsår og storselskaper som Toyota og Honda har oppjustert resultatprognosene for året som avsluttes i mars.

Mange selskaper har valgt å være avventende.

– De har sannsynligvis bestemt seg for å opprettholde prognosene på grunn av usikkerhet, blant annet dollarsvekkelsen mot amerikanske dollar siden begynnelsen av året og høyere amerikanske renter, sier strateg Kazuhiro Takahashi hos Daiwa Securities til Wall Street Journal.

Sårbare eksportører

Japanske eksportører er sårbare for store svingninger i yenkursen. Den har styrket seg med fire prosent siden nyttår og ligger tre prosent høyere enn hva japansk næringsliv har budsjettert med, ifølge den siste Tankan-rapporten, som utarbeides av den japanske sentralbanken.

De statseide kinesiske selskapene har også lagt bak seg et rekordår. Ifølge People’s Daily var inntjeningsveksten på 15,2 prosent den høyeste på fem år i 2017 og endte på 1400 milliarder yuan (1740 milliarder kroner).

Alle de asiatiske børsene er åpne igjen på torsdag etter at mange har holdt stengt i forbindelse med kinesisk nyttår. Shanghai-indeksen har steget med to prosent på torsdag formiddag og Shenzhen-indeksen ligger like bak med 1,8 prosent. I resten av Asia faller børsene.

Flyr inn rekordresultat

Det er reiselivsaksjer som sender de kinesiske nøkkelindeksene høyere. Foreløpige rapporter viser at kineserne reiste mer enn forventet under kinesisk nyttår og la igjen mer penger ved hoteller og restauranter.

Det australske flyselskapet Qantas har steget med over ni prosent ved Sydney-børsen etter at selskapet la frem historiens beste halvårsresultat. Flyselskapet, som har hatt store problemer, fikk en resultatvekst før skatt på 14,6 prosent – til 976 millioner australske dollar (seks milliarder kroner).(Vilkår)

DNs børskommentator advarer om kursfallet som bør skremme kreditorene i Norwegian
01:47
Publisert: