Kina er den største oljeprodusenten i Asia med en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 3,9 millioner fat i fjerde kvartal. Dette er over en halv million færre fat enn hva landet produserte i andre kvartal 2015. Det forventes at oljeproduksjonen vil falle i hele Øst-Asia til 2020.

Over én million færre fat

Det er ikke bare i Kina at oljeproduksjonen faller. I hele Asia har det vært et fall i produksjonen siden oljeprisene begynte å falle i 2014. Det er liten investeringslyst i Kina, Malaysia, Thailand, Indonesia og Brunei – de største produsentene i Øst-Asia – med gamle og dyre felt.

Indonesia ble kastet ut som fullt medlem av Opec-kartellet i fjor etter at landet igjen er blitt nettoimportør av olje.

– Vi forventer at 2016-produksjonen på 7,5 millioner fat per dag vil falle med over en million fat per dag innen 2020, sier analysesjef for Asia hos energikonsulentselskapet Wood Mackenzie, Angus Rodger, i en analyse publisert på tirsdag.

Opec-landene ble enige om å kutte dagsproduksjonen med 1,8 millioner fat i første halvår 2017. Det har vært stor skepsis til om Opec-landene vil opprettholde kuttforpliktelsene.

Dette avviste den saudiarabiske energiministeren på en konferanse i Abu Dhabi på mandag kveld.

– Mange land kutter mer enn hva de har forpliktet seg til. Jeg er overbevist om at dette vil gi resultater. Jeg er veldig oppmuntret av hva jeg har sett de første to ukene av 2017, sa Khalid al-Falih.

Kraftig produksjonsfall

Analytikere er samstemte i synet på at den asiatiske oljeproduksjonen vil falle de neste årene. Finansinstitusjonene CLSA, Nomura og Sanford C. Bernstein mener at Kinas oljeproduksjon vil falle med syv prosent i år.

Dette tilsvarer produksjonskuttet som Irak forpliktet seg til i slutten av november for første halvår.

– Fallet i den kinesiske oljeproduksjonen vil helt sikkert hjelpe Opecs plan, som er å redusere det globale tilbudet av olje. Selv om det ikke er Kinas intensjon, så er realitetene at Kina ikke kan produsere mer under nåværende omstendigheter, sier analytiker Nelson Wang hos CLSA i Hong Kong til Bloomberg News.

De kinesiske statseide oljeselskapene stoppet produksjonen ved flere felt i 2016 da oljeprisen stupte. Det er ikke lønnsomt å produsere så lenge prisene ligger på under 60 dollar. Det er heller ikke blitt investert i nye felt.

Gjennomsnittsproduksjonen falt med 6,9 prosent i Kina i 2016 til fire millioner fat i gjennomsnitt per dag. Dette er det største fallet som er registrert, ifølge statistikker som går tilbake til 1990.

Det internasjonale energibyrået (IEA) skriver i den siste månedsrapporten at den kinesiske oljeproduksjonen vil falle med minst 240.000 fat dagen i 2017. IEA forventer en vekst i den samlede kinesiske oljeetterspørselen på over tre prosent i 2017.

Det kinesiske oljeimporten økte med 13,6 prosent i fjor. Dette er den høyeste veksten siden 2010. I år forventes det en økning i oljeimporten på 4,8 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Kina har økt sine strategiske oljereserver de siste årene.

India overtar

Den indiske økonomien holder høy hastighet og dette vil føre til økt import av olje. Ifølge en ny rapport fra Platts Analytics forventes den indiske oljeetterspørselen å øke med mellom syv og åtte prosent i år.

«Den dramatiske veksten i den indiske oljeetterspørselen ser ikke ut til å avta. India vil være den viktigste driveren for den asiatiske oljeetterspørselen i 2017», skriver Platts.

Platts forventer at den indiske oljeetterspørselen vil være på rundt 4,13 millioner fat olje daglig i 2017. Dette er 35 prosent av den kinesiske etterspørselen på 11,5 millioner fat.

India fjernet større sedler fra omløp i november. Dette har ført til en svakere aktivitet i økonomien de siste par månedene, men Platts tror dette er midlertidig.

«Produser i India»-initiativet vil mer enn oppveie for de negative virkningene fra at sedler ble fjernet fra omløp for oljeetterspørselen, mener Platts.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 0,7 prosent – det samme som Manila-børsen og i Sydney. I Seoul, Taipei og Kuala Lumpur er det en oppgang på 0,5 prosent.

Investorer venter på signaler fra Storbritannias statsminister Theresa May senere på tirsdag hvor det forventes hun vil tegne et veikart på hvordan landet skal forlate EU – og det fremtidige forholdet til Europa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lan Berg risikerer mistillit etter søppelkaos i Oslo
Byrådet i Oslo må heve kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, krever Rødt. Hvis så ikke skjer, varsler partiet mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Det sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes på en pressekonferanse mandag.
03:43 Min
Publisert: