I 2010 var Reliance Communications Indias nest største mobiloperatør. Anil Ambani hadde sikret seg mobiloperatøren i arveoppgjøret etter sin far, mens hans bror fikk Reliance Industries, som er Indias største og mest verdifulle selskap. De to ble bitre fiender.

Unngår konkurs

Reliance Communications har tapt penger i mange år og har høy gjeld. Selskapet har vært på vei mot skifteretten de siste månedene. Torsdag, som ville ha vært 85-årsdagen til deres felles far, kjøpte Mukesh Ambani selskapets mobillisenser og reddet det fra konkurs.

Torsdag kjøpte Mukesh Ambani (til venstre) opp broren Anil Ambanis (til høyre) mobillisenser. Anil har ikke klart å konkurrere med brorens lave priser.
Torsdag kjøpte Mukesh Ambani (til venstre) opp broren Anil Ambanis (til høyre) mobillisenser. Anil har ikke klart å konkurrere med brorens lave priser. (Foto: Adnan Abidi/Reuters/NTB scanpix)

Mukesh etablerte det konkurrerende mobiltelefonselskapet Reliance Jio for to år siden. Dette er blitt en dundrende suksess med over 140 millioner abonnenter. Hver måned får selskapet over syv millioner abonnenter.

Konkurrentene har ikke klart å svare på Jios lave priser.

– Vi måtte gjøre hva som var moralsk riktig. Det har alltid vært forretningsfilosofien. Vi har alltid stått sammen med dem som har støttet oss og trodd på oss, sa Anil Ambani i forbindelse med at han la frem en omstruktureringsplan for selskapet tidligere i uken.

Jio vil få tilført 250 milliarder indiske rupi (32,2 milliarder kroner) fra Reliance Jio for frekvenser, mobiltårn, fibernett og andre eiendeler. Reliance Communications vil beholde en del infrastruktur.

– Det er krise i mobilsektoren og det har rammet mange selskaper og personer. Du må ha nøkkel til sentralbankens seddelpresse hvis du skal delta i dette, sa Anil Ambani på en pressekonferanse.

Brutal konkurranse

Telenor trakk seg ut fra det indiske markedet i februar etter å ha svidd av over 25 milliarder kroner i hva som var selskapets største utenlandssatsing.

– Konkurransen viste seg å bli mye tøffere og mer brutal enn vi hadde forutsett. Gjennomsnittsinntekten per kunde falt dramatisk. Det viste seg også at spektrum ble dramatisk mye dyrere, og de regulatoriske rammebetingelsene ble også krevende, sa konsernsjef Sigve Brekke da Telenor overførte lisensene til konkurrenten Bharti Airtel.

Reliance Communications vil fortsette som et selvstendig selskap. Aksjekursen er nesten fordoblet denne uken.

– Dette er ikke noe ti selskaper kan drive med. Jeg håper banker og kreditorer er fornøyde med dette. Nå trenger de ikke å bekymre seg om å foreta tapsavsetninger, sa Anil.

Verdens dyreste bolig

Det er ikke kjent om de to brødrene er blitt enige om å begrave stridsøksen. Da familiearven ble delt i 2005, fikk de begge selskaper som var verdt rundt 12 milliarder dollar.

Anil fikk kontroll over telekommunikasjon og detaljhandelsvirksomhet. Mukesh sikret seg den tradisjonelle industridelen.

Før finanskrisen i 2008 var Anil verdens sjette rikeste med en formue på 42 milliarder dollar. De to brødrene var verd 85 milliarder dollar til sammen. I løpet av 2008–2009 forsvant 32 milliarder dollar av Anils formue.

I den siste Forbes-listen er formuen redusert til 2,4 milliarder dollar – tilsvarende 325 milliarder kroner mindre enn for ti år siden.

Broren, Mukesh, er verdt 41 milliarder dollar og rangert som Indias rikeste i den siste Forbes-kåringen.

Mukesh har også bygd verdens dyreste privatboliger med en antatt pris på over åtte milliarder kroner – en bygning som tilsvarer en høyde på 60 etasjer i Mumbai. Rundt 600 personer er ansatt for å drifte bygningen.(Vilkår)

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: