– Det er 95 prosent sikkert at det kommer et rentekutt i kveld, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Wilhelmsen viser blant annet til konsensus blant et hundretall økonomer som er spurt av nyhetsbyrået Bloomberg.

Selv om kuttet i verdens viktigste rente er ventet i markedet, vil den endelige beslutningen sannsynligvis bli godt mottatt når usikkerheten er borte. Motsatt vil det usannsynlige scenarioet med uendret rente være svært negativt for markedene.

Trakassert av Trump

I uker og måneder har president Donald Trump æreskjelt og nærmest trakassert sentralbanksjef Jerome Powell for at renten er for høy. Senest i en twittermelding for to dager siden.

I kveld får ifølge et samstemt ekspertkorps Trump det som han vil, i hvert fall delvis. Det er ventet at rentekomiteen (Fomc) i Fed (Federal Reserve – den amerikanske sentralbanken) kunngjør at rentene settes ned med 0,25 prosentpoeng, og at den viktigste styringsrenten Fed Funds blir på to prosent.

Trump har for lengst kunngjort at et kutt på en «kvarting» ikke er nok. Han viser til EU som i praksis har nullrente, og han klager over at renteforskjellen skader amerikansk eksport og konkurranseevne.

Wilhelmsen mener sentralbanksjef Powell ikke lar Trumps stadige utfall påvirke sentralbankens uavhengighet, men at banken må reagere når økonomien påvirkes av Trumps politikk.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Fed er veldig opptatt av å være uavhengig. Men når Trump påvirker økonomien som med handelskrigen med Kina, må den gjøre noe, sier Wilhelmsen.

Et dårlig tegn

Selv om både Trump og markedene ønsker et rentekutt velkommen, påpeker Wilhelmsen at en senking av renten er et svakhetstegn som reflekterer forventninger om dårligere utsikter for amerikansk økonomi. Det viser blant annet sentimenttall for amerikansk industri fremover.

– Trump har selv bidratt til å sette amerikansk økonomi i denne situasjonen med handelskrigen mot Kina, så rentekuttet kommer med en bismak, sier Wilhelmsen.

Han sier Feds mandat blant annet er å jobbe for full sysselsetting og lav inflasjon. Selv om amerikansk økonomi akkurat nå er god, truer handelskrigen og svakere global vekst disse to målsetningene.

Tviler på økonomisk krasj

Markedet har priset inn et rentekutt til å år, og et nytt i løpet av neste år. Det betyr i så fall at renten kuttes til sammen ett prosentpoeng i denne rentesyklusen.

– Vi tror på en såkalt «mid cycle slowdown» i økonomien. Vi går ikke rett i veggen, sier Wilhelmsen.

Han tror et økonomisk oppsving kan komme alt neste år, og at det varslede rentekuttet neste år kan droppes hvis det blir en løsning mellom USA og Kina, og at det blir en god brexitavtale mellom Storbritannia og EU.

– Men hvis vi får en eskalering av handelskrigen og en hard brexit kan vi få en resesjon, sier Wilhelmsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.