– Jeg holdt på å falle av stolen da han sa det, sier Ian Shepherdson, sjeføkonom hos Pantheon Macroeconomics til Financial Times.

– Han må ha sittet på feil stol, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Den amerikanske sentralbanken – Fed – kuttet som ventet verdens viktigste renter med 0,25 prosentpoeng sent onsdag. Nøkkelrentene ligger nå på 1,5-1,75 prosent.

Så startet bråket

På pressekonferansen onsdag kveld signaliserte Fed-sjef Powell at syklusen med rentekutt nå er over, etter tre kutt siden slutten av juli.

Det har fått enkelte som mener rentene må enda lenger ned til å reagere. De peker blant annet på handelskrigen med Kina og fall i investeringene.

President Donald Trump har i månedsvis presset på for rentekutt, og hans argument er at de amerikanske rentene må ned på nivået til konkurrenter i EU og Japan, altså nullrente. Fed og Powell har aldri kommentert forsøkene på å utfordre sentralbankens politiske uavhengighet.

Men sjeføkonom Andreassen avviser på det sterkeste kritikken, både fra Trump og fagkollegaer.

– Det er ikke uventet med en pause. Veksten er god nok, og det er ikke akutt behov for stimulans i økonomien, sier Andreassen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det ikke er akutt behov for stimulans i økonomien.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det ikke er akutt behov for stimulans i økonomien. (Foto: Elin Høyland)

Han peker i tillegg på at sysselsettingen er høy, arbeidsledigheten lav og prisveksten omtrent på skjema. Fallet i næringslivets investeringer beskriver han som helt udramatisk, mye knyttet til skiferolje som nå er mindre lønnsomt etter at oljeprisen falt.

Handelskrigen en usikkerhet

Fed-sjefen sier det er tre hovedårsaker til de tre rentekuttene:

  • Industriproduksjonen globalt faller.
  • Handelsuro, altså handelskrigen med Kina.
  • Inflasjonsmålet på to prosent.

Powell sier altså at de tre kuttene er et svar fra sentralbanken på hendelser som har skjedd.

Sjeføkonomen i Deutsche Bank, Torsten Slok, sier til FT at denne strategien reiser et viktig spørsmål om sentralbankens rolle. Skal Fed respondere på hendelser, eller skal Fed være i forkant?

Andreassen mener de tre kjappe rentekuttene i år er nok til å håndtere en eventuell opptrapping av handelskrigen. Uten at han vil utelukke nye kutt, hvis handelskrigen skulle eskalere helt ut av kontroll.

– Ja, det er skyer på horisonten, og handelskrigen er pyton. Men forventningene om rentekutt i desember er helt borte. Markedet priser nå inn kun ett kutt til, langt ut i 2020 eller i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.