I løpet av den siste uken har Kina lagt frem den svakeste økonomiske veksten for et kvartal på 27 år. Singapore, som er blant verdens mest handelsavhengige økonomier, er på randen av resesjon. Eksporten har stupt de siste månedene.

Japan er sist ute med å bekrefte at eksporten fortsetter å falle – for syvende måned på rad. Sentralbankene i Sør-Korea og Indonesia kuttet renten torsdag.

Andre land vil følge etter med lettelser for å stå imot ny turbulens i verdensøkonomien i høst.

«Nedsiderisikoen på veksten sprer seg til den innenlandske etterspørselen fra svak eksport,» skriver den svenske storbankens SEB i en ny halvårsprognose for Asia.

SEB mener dette ikke bare dreier seg om en handelskrig og straffetoller mellom verdens to største økonomiske supermakter, men at den globale forsyningskjeden vil endres.

«Utover de umiddelbare effektene fra høyere straffetoller er de langsiktige virkningene fra usikkerhet knyttet til handelskrigen undervurdert», skriver Eugenia Fabon Victorino, som leder SEBs strategiteam fra Singapore.

Rentekutt i hele Asia

Australia, India, Malaysia og Filippinene kuttet rentene i vår. I Indonesia ventes det tre rentekutt de neste kvartalene, ifølge HSBC.

Rentekuttet satt langt inne for den sørkoreanske sentralbanksjefen, som har avvist at det er aktuelt med en rentenedsettelse. Mye har endret seg siden Bank of Korea satte opp renten på slutten av fjoråret.

Rentekuttet kan være et forvarsel om elendige økonomiske statistikker for andre kvartal, som legges frem i neste uke. I første kvartal falt veksten med 0,4 prosent, og landet kan havne i en teknisk resesjon hvis trenden fortsetter.

«Dette signaliserer at de ønsker å være i forkant av vekstutfordringene. De lar døren være åpen for nye rentekutt. Det tror vi er sannsynlig gitt det forverrede bilaterale forholdet med Japan», skriver analytikere hos ANZ i en analyse.

Hemmer veksten

Også i Japan er det utfordringer. Eksporten falt 6,7 prosent i juni sammenlignet med i fjor. Importen endte 4,4 prosent lavere. Selv om dette sørget for et lavere underskudd på handelsbalansen, vil det slå negativt ut for den økonomiske veksten.

– Vi mener at nettohandelen reduserte veksten i bruttonasjonalprodukt med 0,3 prosentpoeng i andre kvartal. Vi venter at dette vil fortsette inn i tredje kvartal, sier senior makroøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics i en kommentar.

Eksportvolumene skal ha holdt seg, men det er prisene som har falt og dermed sørger for lavere handel. Aktivitetsindeksen fra innkjøpssjefsindekser viser at nye eksportordrer har fortsatt å falle. Det er Asia og EU som svikter.

Handelskrigen mellom USA og Kina, og en gryende handelskonflikt mellom Japan og Sør-Korea har ført til lavere etterspørsel etter blant annet sørkoreansk elektronikk og komponenter.

«Har endret alt»

Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til usikkerhet hos internasjonale selskaper. Investeringer er utsatt, og det er store forstyrrelser i forsyningskjeden. Det har ikke vært direkte forhandlinger på nesten tre måneder.

Det opprinnelige målet til USA var å redusere det store handelsunderskuddet overfor Kina. Dette var Kina villig til å forsøke, men den foreløpige avtalen ble forkastet av president Donald Trump i mai i fjor, og det ble innført straffetoller på 25 prosent.

Kina mener USA forsøker å tvinge landet til å gjennomføre strukturelle endringer i økonomien. Teknologigiganten Huawei er underlagt amerikanske sanksjoner.

– Huawei-problemet har virkelig endret alt. Dette vil ikke løses så raskt som USA hadde håpet, sier direktør Wang Huiyao hos den kinesiske tenketanken Center for China and Globalization til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.