– Le Pens bevegelse er en saktegående reaksjon mot mennene i Davos – som vi har sett med brexit og Trump – men markedene vil ikke tro på det, sier den franske analytikeren Charles Gave til Bloomberg, og referer til de rike og mektige når han snakker om Davos.

Han er grunnleggeren av det Hong Kong-baserte konsulentselskapet GaveKal Research, og forutså valgseieren til Donald Trump i november i fjor.

Analytikernestoren tror den høyrepopulistiske EU-motstanderen Marine Le Pen vil gå hele veien i det franske presidentvalget.

Tror Fillon er Le Pens største utfordrer

De siste meningsmålingene før valget viser at alle de fire ledende kandidatene i søndagens valg har mulighet til å gå videre til andre valgrunde i begynnelsen av mai.

I andre runde møtes de to kandidatene med størst oppslutning til en ren duell.

Gave mener markedet underpriser sjansen for at Marine Le Pen går seirende ut av det franske valget.

Dersom Le Pen og sosialliberale Emmanuel Macron skulle møte hverandre i andre runde tror Gave at Le Pen vil vinne fordi mange kvier seg for å stemme på Macron, som han mener er skitnet til av sin tilknytning til nåværende president François Hollands regjering.

François Fillon er ifølge Gave den eneste som kan utfordre Le Pen i andre runde.

«Marerittscenario»

Det er bred enighet om at det verst tenkelige utfallet av søndagens valg er om Le Pen møter venstrevridde Jean-Luc Mélenchon i andre runde 7. mai.

– Investorer og franske velgere er bekymret for et «marerittscenario» der Le Pen møter Mélenchon 7. mai, noe som gir dem et vanskelig valg mellom to anti-, globaliserings-, anti-, EU- og pro Russland-kandidater, skriver analytikerne i storbanken Citi i en oppdatering denne uken.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Managment venter både kraftig rentefall, markert svekkelse av euroen og betydelig nedgang i aksjemarkedet dersom de blir Le Pen og Mélenchon som går videre til andre runde.

– Det kommer til å bli en brutal markedsbevegelse, sa Wilhelmsen til DN lørdag.

Analytikerveteranen Charles Gave tror tilhengerne til François Fillon og en god del av tilhengerne til Emmanuel Macron vil slutte seg til Le Pen dersom hun møter Mélenchon i andre runde i mai.

Anbefaler disse investeringene

Gave har analysert kapitalplassering i over 40 år og anbefaler nå kundene i GaveKal å investere i lange posisjoner i britisk pund ettersom Storbritannia vil styrke seg på en turbulens i markedet, og å shorte tyske inflasjonsrelaterte obligasjoner på grunn av en risiko for deflasjon, prisfall, i eurosonen. Dersom man shorter obligasjoner som er tett knyttet til inflasjon, posisjonerer man seg for – eller vedder på – et prisfall, såkalt deflasjon.

Analytikerveteranen anbefaler også å investere i børsnoterte selskaper som har produksjon i flere land enn sitt eget, såkalte «european multinationals», på grunn av disse selskapenes ekstra andel inntekter i utenlandsk valuta. Han tror disse selskapene vil gjøre det bra dersom Le Pen vinner.

Ser muligheter

Sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank Markets tror Le Pen er ventet å tape uansett hvem hun møter i andre runde. Han tror utviklingen etter det franske presidentvalget kan bli tilsvarende utviklingen etter brexit og Trump der de umiddelbare negative reaksjonene ble avløst av ny optimisme og oppgang i både aksjekurser og renter.

Etter hvert vil markedene kunne rette oppmerksomheten mot at flertallet av franskmenn tross alt er tilhengere av EU og euroen og at en ny president vil være tilbøyelig til å føre en ekspansiv økonomisk politikk.

– Vi velger derfor, under tvil, å gjenta anbefalingene i forkant av brexit-avstemningen og det amerikanske presidentvalget, å se på et umiddelbart rentefall etter en eventuell Le Pen- eller Mélenchon-seier som en mulighet for å inngå rentesikringer på gunstige nivåer, skriver Tvedt i en oppdatering til kundene denne uken.(Vilkår)

Japans store energivalg.
Hvordan skal Japan produsere energi når alle atomkraftverkene fases ut.
01:54
Publisert: