– Skattekuttlovforslaget blir bedre og bedre. Sluttresultatet kommer til være flott for ALLE, skrev president Donald Trump på Twitter søndag kveld.

Trumps første år som president går mot slutten – foreløpig uten større suksesser i Kongressen. Denne uken kan den første komme, men presidenten møter sterk motstand mot sin skattereform både i folket og innad i kongressen.

Washington Post skrev søndag kveld at republikanske ledere i Senatet skal være villige til å gjøre flere endringer på lovforslaget i siste sekund – for å hindre enkelte republikanske senatorer fra å stemme imot forslaget.

– Dette er typisk for Senatet, hvor medlemmene er mer selvstendige enn i Representantenes hus. I de fleste sakene må man forhandle med alle 100 senatorene. Det er godt mulig at det hele bare ender med skattekutt og litt fikling med enkelte smutthull i regelverket, heller enn en virkelig reform, sier postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen.

Forslaget ble vedtatt i Representantenes hus 16. november, og det er forventet at en avstemning kan skje i Senatet sent denne uken.

Trump-administrasjonen gikk tidligere i år på et sviende nederlag, da blant andre senator John McCain blokkerte forslaget til helsereform i Senatet. Nå må Trump og senatsleder Mitch McConnell igjen kjempe for å beholde flertallet i Senatet, der republikanerne har 52 representanter, mot demokratenes 48.

– Haugevis med særinteresser må tilfredsstilles. Ulike senatorer krever ulike ting. Velgernes og interessegruppenes preferanser, partimedlemskap, ideologi og egne synspunkter avgjør hvordan kongresspolitikerne stemmer. Lokale skattehensyn og beskatning av småbedrifter er noe av det mest vriene som gjenstår nå, sier Mjelde.

Seks usikre senatorer

Nyhetsnettstedet Axios skriver at McCain, sammen med Trump-kritikerne Bob Corker og Jeff Flake, alle kan være potensielle hindre for at skattereformen blir innført.

Senatorene John McCain og Bob Corker er sterke Trump-kritikere.
Senatorene John McCain og Bob Corker er sterke Trump-kritikere. (Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite)

Disse er trolig inne i sin siste periode i Senatet, og rammes derfor ikke blant velgerne dersom de bryter med partiets linje i skattepolitikken.

– Det hvite hus må ta i bruk alle de kjente virkemidlene her. Både presidenten og staben må forhandle individuelt med dem, tilby dem tjenester og goder, konsultere dem, og ikke minst legge press på dem. Men med Trumps lave oppslutning på meningsmålingene, er det lettere å stå imot ham. Især når alle tre er inne i sine siste perioder, etter alt å dømme, sier Mjelde.

I tillegg nevner Axios tre andre usikre republikanske kort: Steve Daines fra Montana, Susan Collins fra Maine og Ron Johnson fra Wisconsin. Johnson har tidligere sagt at han ikke kom til å stemme for forslaget slik det så ut i midten av november.

Susan Collins er en av senatorene som kan komme være vriene å få med på laget for Trump.
Susan Collins er en av senatorene som kan komme være vriene å få med på laget for Trump. (Foto: MARK WILSON/Getty Images/afp)

Dersom tre av disse seks stemmer imot skattereformen, er forslaget dødt. Det vil være tungt for Trump, som ikke har de store seierne å vise til i Kongressen ennå.

– Hele partiet må vise velgerne at det var vits i å stemme på dem. Partiet ba om kontrollen over hele statsapparatet, og fikk det. Det har partiene sjelden fått siden 1968. Trump har også iscenesatt seg selv som en allround-vinner av en høyere orden. Så nå er det på tide å levere, sier Mjelde.

Tror ikke på markedsutslag

Investeringsstrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea skriver i mandagens morgenrapport at markedet «stort sett priset ut muligheten for et positivt utfall av det med det første».

Gjerde påpeker at det hersker stor tvil rundt om man får flertall, og om avstemningen skjer denne ukne i det hele tatt.

«Alt i alt er det vanskelig å gjøre annet enn å vente og se, det som er sikkert er at markedsaktører ikke ser ut til å ha store forventninger fra før av, og eventuelle skuffelser vil dermed ikke påvirke markedet negativt», skriver hun.(Vilkår)

Tørker dette opp får verden alvorlige problemer
Langt inne i Kongos jungel fant to forskere en gigantisk torvmyr som kan bidra til å løse verdens klimaproblemer.
04:46
Publisert: