Det stormer innad i det saudiske kongehuset om dagen.

Kronprins Muhammad bin Salman satte ned en anti-korrupsjonskommisjon lørdag gjennom et kongelig dekrét. Noen timer senere ble elleve prinser, flere titall forretningsfolk samt nåværende og tidligere ministre arrestert.

Blant de arresterte prinsene, er lederen for nasjonalgarden, Miteb bin Abdullah, som ble ansett som en mulig utfordrer til tronen. Dermed tolkes kronprinsens kamp mot korrupsjon mer som en kamp for å samle makten i egne hender.

– Dette er en form for aggressivitet vi ikke har sett siden starten på Al Saud-familiens herredømme på 1920-tallet. Muhammad bin Salman konsoliderer makten, det er det viktigste aspektet her, sier Saudi-Arabia-ekspert David Butter ved tenketanken Chatham House i London til DN.

Klar for å bli konge

En av verdens rikeste menn, prins Al-Waleed bin Talal, er den mest kjente og formuende blant de arresterte. Talal skal være god for 18 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 146 milliarder kroner, ifølge det amerikanske tidsskiftet Forbes.

Det var i juni at den 32 år gamle Muhammad bin Salman ble utnevnt til kronprins av sin far, den sittende kongen Salman bin Abdulaziz al-Saud (81).

Utnevnelsen betyr at bin Salman regnes som den mektigste mannen i det oljerike Saudi-Arabia, fordi han innstilles som nummer én til å ta over tronen.

Bin Salman tok over posisjonen etter sin fetter, Muhammad bin Nayef (58).

– Etter fjerningen av Nayef, var lederen av nasjonalgarden nestemann på listen. Vi har sett hvordan Muhammad bin Salman er de siste to årene. Han har en populistisk stil rettet mot den yngre og mer velutdannede delen av befolkningen. Han sier i klartekst at Saudi-Arabia ikke er blitt godt nok styrt de siste årene, sier Butter.

– Hva er sjansen for at Muhammad bin Salman selv og hans innerste krets også kan anklages for korrupsjon?

– Ja, det er et ubesvart spørsmål. Samtidig vet vi heller ikke hva som defineres som korrupsjon her, svarer Butter.

Kronprins bin Salman leder en rekke omfattende reformer i landet, deriblant børsnoteringen av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco. Dersom noteringen blir noe av, ligger det an til å bli verdens mest verdifulle selskap målt i markedsverdi. Ambisjonen er at selskapet skal finansiere et statlig investeringsfond større enn det norske Oljefondet, som er på over 8000 milliarder kroner.

Saudi-Arabia har verdens nest største oljereserver, ifølge statistikk fra det britiske olje- og gass-selskapet BP.

Kronprinsen forsøker også å gjøre landet mindre oljeavhengig, eksempelvis ved å innføre inntektsskatt. Ingen betaler i dag skatt i Saudi-Arabia.

Ustabilt investeringsklima

Analytikere som følger oljemarkedet er bekymret for at raske reformer kan føre til konflikt og intern uro, noe som igjen kan påvirke oljeprisen.

Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent. Oljeprisen var mandag ettermiddag opp 0,9 prosent, til 62,60 dollar fatet.

– Det er få tegn til rivaliserende maktkamper internt i kongehuset. Muhammad bin Salmans hovedutfordring blir å levere på alt han har lovet med reformer og økonomisk velstand. Saudi-Arabia er helt avhengig av en oljepris på mellom 60 og 70 dollar fatet for å få gjennomført alt de ønsker, sier Richard Mallinson, oljeanalytiker og ekspert på Midtøsten og Nord-Afrika i analyseselskapet Energy Aspects.

Forsker David Butter frykter arrestasjonene skal påvirke det saudiske investorklimaet negativt.

– Disse arrestasjonene tyder på at fremtiden til Saudi-Arabia kan bli litt mer humpete og full av overraskelser enn før. Det i seg selv kan føre til at oljeprisen øker med et par dollar, sier Butter.

Hektiske dager

Det har skjedd svært mye i Saudi-Arabia de siste dagene.

Lørdag valgte Libanons statsminister Saad Hariri å gå av under et besøk til Saudi-Arabia. Hariri skyldte på Irans økte innflytelse i regionen og mente at hans liv er i fare. Faren, Rafik Hariri, ble drept i et attentat i Beirut i 2005.

Lørdag ble altså elleve prinser og flere sentrale tjenestemenn arrestert. Dagen etter skjøt det saudiarabiske luftforsvaret ned en rakett fra Jemen utenfor Riyadh. Den Iran-støttede Houthi-militsen hevder å ha avfyrt raketten. Iran nekter for å bistå militsen med våpen.

Mandag omkom den saudiske prinsen Mansour bin Moqren og syv andre i en helikopterulykke ved grensen til Jemen.

Det er ikke bare reformer som har opptatt bin Salman de siste årene. Han står bak den svært kontroversielle krigen i Jemen, som har vart i to år med fatale konsekvenser for sivilbefolkningen. Minst 10.000 mennesker er blitt drept og flere titall millioner mennesker står i fare for å sulte i hjel.

Mandag besluttet Saudi-Arabia å innføre en blokade av Jemen. Saudierne stenger luftrommet, farvannet og alle grensene som et svar på raketten som ble avfyrt mot Riyadh i helgen.(Vilkår)

Tror du sjefen i Nordea og DNB blir erstattet av roboter?
Snorre Storset konsernsjef i Nordea Norge og Trond Bentestuen konsernsjef i DNB Norge svarer deg på om de vil bli erstattet av roboter og om hva de har i lommeboka.
02:26
Publisert: